Jucătorii de Fortnite au început să cadă victime unor noi tipuri de atacuri ransomware, bazate pe programul open source Hidden-Cry. Malware-ul numit Syrk va cripta fișierele de pe hard disk în timp ce șterge folderele întregi dacă răscumpărarea nu este plătită.

vinde bitcoin

Syrk țintește utilizatorii Fortnite printr-o aplicație denumită „SydneyFortniteHacks.exe”, care pare să îi ajute să trișeze. Atunci când este rulată, aplicația începe să cripteze fișierele pe hard disk și unitățile USB ale utilizatorului. Dacă răscumpărarea în criptomonede nu este plătită, aplicația începe să șteargă fișierele de pe computer.

Atacuri ransomwarepoza Coindesk

Având în vedere că există aproximativ 250 de milioane de jucători, acestia sunt o țintă usoara pentru acest tip de malware.

„Combinarea malware-ului din jocuri cu ransomware-ul era inevitabilă”,

a declarat Chris Morales, șeful analizei de securitate la Vectra.

„Ingineria socială prin intermediul jocurilor video online se întâmplă de ceva timp. Este un public numeros care vizează și o industrie despre care se știe că vor încerca să trișeze. Programele malware prezentate ca instrument de hack-uri sunt inedite, deoarece nu vor fi validate de niciun magazin de aplicații și ocolește controalele de securitate normale. Acest lucru face criptarea fișierelor sa fie ușor de executat. “

Atacuri ransomware usor de combatut

Din fericire, Syrk este ușor de combătut. Malware-ul se bazează pe un vector de atac cunoscut, iar software-ul nu este ceva complicat. Victimele își pot debloca ușor calculatoarele căutând câteva fișiere text pe propriile computere. Aceste fișiere conțin parolele utilizate pentru a opri ransomware-ul înainte de a șterge fișierele.