După nenumărate raportări privind viruși tip malware care minează monero de pe calculatoarele unor naivi, iată că acum opțiunea este disponibilă și oficial.

Site-ul Salon a decis să implementeze CoinHive și să ofere vizitatorilor opțiunea de a vizualiza reclame sau de a ”împrumuta puterea de procesare a calculatorului pentru a contribui la progresul descoperirii, evoluției și inovării tehnologice” (în traducere, minarea de monero).

bitcoin-invest

Salon depinde de reclame pentru a finața publicarea articolelor, însă veniturile obținute sunt în scădere astfel încât au decis că minarea de criptomonede utilizând puterea de procesare a vizitatorilor este o opțiune mai bună.

În contrast cu abordarea de tip malware, reprezentanții Salon au susținut că vor ajusta consumul în funcție de activitatea derulată de vizitatori pentru a nu afecta performanțele calculatoarelor.

”Detectăm automat puterea de procesare pe care o utilizați și alocăm o parte din puterea de procesare disponibilă activității de minare. În cazul în care începeți un alt proces care necesită resurse, reducem automat cantitatea alocată calculelor”.

Ceea ce site-ul nu declară direct este faptul că utilizează Coinhive – unul dintre cele mai utilizate programe de minare în browser, bazat pe o aplicație Javascript pe care proprietarii site-urilor o pot încorpora în site.

În trecut, Coinhive a fost utilizat ca alternativă la reclame de către site-uri precum Showtime și The Pirate Bay, însă fără a avertiza utilizatorii despre acest lucru.

Dezvoltatorii Coinhive au afirmat că nu se așteptau că script-ul va fi utilizat fără permisiune și că ar trebui ca vizitatorii să își dea acordul pentru acest lucru. Oficial, pentru a utiliza API-ul proiectului, utilizatorii trebuie să își creeze un cont Coinhive, iar dezvoltatorii urmăresc activitatea acestora și au posibilitatea de a bana anumite conturi. Cu toate acestea, oricine poate obține script-ul în sine, conectându-l la rețeaua Monero fără a avea un cont. De altfel, în prezent majoritatea programelor antivirus pot detecta și bloca Coinhive.

Iată că Salon a găsit o variantă ”etică” de a folosi puterea de procesare a vizitatorilor, chiar dacă pun la dispoziție toate detaliile relevante.