Islanda este locul ideal pentru minarea de bitcoin. Grație climatului rece și costurilor relativ mici pentru energia electrică, regiunea a atras operațiuni de minare de bitcoin. Anul acesta, energia consumată pe minarea cripto va depăși, conform ultimelor rapoarte, utilizarea casnică.

Minarea de bitcoin în Islanda ar urma să se dubleze, la 100 de Megawatti

„Acum patru luni nu aș fi putut să prezic trendul”,  a anunțat surprins managerul pe dezvoltarea afacereilor de la compania de electricitate Hitaveita Sudurnesja, Snorri Sigurbergsson. „Apoi însă bitcoinul a crescut fabulos și am primit mult mai multe mesaje. Chiar astăzi m-am întors de la o întâlnire cu o companie de minare care caută să cumpere 18 megawatti.”

Hitaveita Sudurnesja este un complex de energie geotermală din orașul Islandez Svartsengi care acoperă nevoile energetice pentru tot sud-vestul Islandei. Zona găzduiește de asemenea și minarea de criptomonede, care crește într-un ritm accelerat. Minarea de bitcoin în Islanda folosește mai mult voltaj decât toți rezidenții la un loc, dublând practic consumul energetic la aproape 100 de megawatti anul acesta, conform ultimelor rapoarte. De fapt, Autoritatea de Energie Națională consideră că utilizarea de către mineri însumează mai bine de 340 000 de gospodării de pe insulă.

Minarea este sufletul rețelei bitcoin. Datorită conceptului implementat de ofertă limitată, problemele computaționale asociate cu mianrea blocurilor, confirmarea tranzacțiilor și construirea registrului distributiv blockchain, minarea a devenit o afacere profitabilă.

Pentru a face acest lucru eficient, este nevoie de un climat mai rece și de surse abundente de energie. Islanda este gazda naturală a industriei. Nu toată lumea este însă încântată de idee. „În condiții normale” a spus Smari McCarthy, legislator în Islanda „companiile care crează valoare reală în Islanda plătesc anumite taxe la guvern. Aceste companii nu fac lucrul ăsta și s-ar putea să ne întrebăm dacă nu cumva ar fi cazul. Cheltuim zeci, poate sute de megawatti ca să producem ceva care nu are existență tangibilă și utilizare reală pentru oameni, în afară de specula financiară. Nu se poate să fie un lucru bun.”

Partidul din care face parte McCarthy, Partidul Piraților, era în trecut cunoscut ca fiind de partea bitcoinului.

Abordarea ceva mai timidă a Islandei poate fi pusă pe seama puținei experiențe pe care o are cu așa-numita „speculă”. Recesiunea financiară din 2008 a avut un impact dur asupra Islandei și s-a extins și la sistemul bancar. În final, datoriile governamentale și ale națiunii s-au gonflat fantastic. Trei din băncile mari islandeze au intrat în default și, după unele estimări, țara s-a confruntat cu cea mai mare criză din istoria economie, în raport cu dimensiunile statului.

În special în ultimele luni, mulți oameni au respins monedele digitale din cauza volatilității și lipsei de interacțiune bună cu utilizatorii când vine vorba de o simplă tranzacție. Vorbim aici despre timpii de procesare și despre comisioane. Cu toate acestea, deși economia Islandei și-a revenit între timp, s-ar putea să nu fie prea înțelept să respingă așa de repede viitorul financiar.