Reserve Bank of India (Banca Centrală din India – RBI) a confirmat crearea unui grup de lucru pentru analizarea posibilității de lansare a unei monede digitale emise de banca centrală (CBDC).

Ideea a fost lansată inițial în luna aprilie, în cadrul unei întâlniri a Comitetului pentru Politică Monetară.
La momentul respectiv, au fost discutate costurile foarte mari de emitere a bancnotelor de hârtie. Acestea au fost estimate la 6.3 miliarde de rupii (89 milioane de dolari) pentru anul 2018.

Din acest motiv, Banca Centrală din India a decis să analizeze posibilitatea emiterii unei monede digitale stabile, bazată pe rupie.

”La nivel global, costurile în creștere ale gestionării hârtiei filate / banilor metalici au determinat băncile centrale din întreaga lume să exploreze opțiunea introducerii monedelor digitale fiat”

se menționează în raportul RBI.

Alți factori ce trebuie luați în considerare sunt ”modificările rapide în sistemele de plăți” și dezvoltarea criptomonedelor și a tokenurilor descentralizate.

Prim-ministrul Indiei, Mahesh Makhija, a declarat:

”Ideea de monedă digitală emisă de banca centrală este foarte promițătoare, dar mai întâi trebuie să ne asigurăm că nu vor apărea probleme legate de contrafacere a acesteia. O soluție ar fi utilizarea tehnologiilor blockchain și DLT pentru a gestiona sistemele de plăți și tranzacții”.

Raportul publicat de RBI menționează de asemenea și punctul de vedere oficial cu privire la criptomonede:

”Cu toate că nu reprezintă un risc sistemic, ecosistemul de criptomonede poate afecta actualele sisteme de plăți și tranzacții. Acest lucru va influența semnificativ politica monetară pe viitor”.

Banca Centrală din India

recunoaște că provocările generate de criptomonede necesită eforturi coordonate ale autorităților de reglementare la nivel internațional. Între timp însă, RBI va monitoriza anumite aspecte ale acestei activități în India:

”Tranzacțiile cu criptomonede au migrat de pe platformele de tip exchange către sistemul peer-to-peer, ceea ce va crește utilizarea banilor cash. Acest fenomen provoacă creșterea riscurilor cu privire la nerespectarea legislației împotriva spălării banilor și a combaterii finanțării terorismului. De asemenea, piața neagră de acest tip provoacă și creșterea evaziunii fiscale prin neplata taxelor”.

La începutul lunii iulie, RBI a interzis băncilor comerciale să mai ofere servicii companiilor care derulează activități asociate criptomonedelor.

Ca efect al acestei interdicții, o mare parte dintre exchange-urile locale au suspendat retragerile de valute fiat. Totodată și-au anunțat intenția de a se transforma în platforme peer-to-peer.