Anul acesta, în octombrie, se desfășoară în china cel de-al 19-lea Congres Național al Partidului Comunist. În această ședință se vor alege noi membri pentru Comitetul Politburo, cel mai înalt corp guvernamental al Chinei.

Partidul Comunist din China are un singur scop – să își continue guvernarea, fără opoziție din partea altor partide. În lunile de dinainte de conferință, este extrem de important următorul lucru – China nu trebuie să piardă din statutul său, nici pe plan intern nici pe plan extern. Nimic nu trebuie să umbrească această importantă paradă.

Din păcate, 2017 pare să fie anul în care deciziile economice dure nu mai pot fi amânate. China trebuie să își reechilibreze economia crescând bogăția internă a țării. Acest lucru va afecta ”câștigătorii” de până acum, cum ar fi companiile din industria grea care au credite mari.

Toată lumea știe ce trebuie făcut, dar se pare că este foarte dificil să iei măsuri împotriva celor bogați și puternici, care au cunoștințe sus-puse. În acest moment, Banca Populară Chineză a pus la punct o depreciere lentă și consecventă a yuanului. Deprecierea este o supapă care trebuie activată pentru a face aterizarea mai ușoară în aeastă perioadă de reechilibarea economică. În acest context, cetățenii se tem de devalorizarea monedei naționale și încearcă să scoată banii din țară.

Banca Populară Chineză încearcă în mod agresiv să închidă cele mai evidente căi de scoatere din țară a capitalului. În cel mai Orwellian fel posibil, aceștia au trimis instrucțiuni clare analiștilor financiari – aceștia trebuie să se …abțină să discute despre deprecierea yuanului (!)

Cuvântul de ordinea devenit STABILITATE și, mai presus decât orice, TĂCERE. În alți ani, poate că Banca Populară Chineză ar avea o șansă să aibă parte de sfânta treime monetară – conturi închise de capital, rată de schimb fixă și politică monetară independentă. Din păcate pentru china, în SUA Donald Trump a câștigat alegerile.

Economia Trumpiană și războiul economic cu China

America și China seamănă mai mult între ele decât am vrea să credem. Atât Trump cât și Partidul comunist din China au primit mandatul de guvernare creând buritoul de fier și bolul de orez.

Trump îi va pune pe băiețași la lucru să construiască drumuri, poduri și aeroporturi. Va forța de asemenea companiile americane să se folosească de producția internă destinată pieței americane, impunând taxe punitive.

Artemis Capital, care are articole excelente despre volatilitate, a spus că ”Donald Trump va finanța cu bani împrumutați, din nou și din nou…și din nou, iar apoi va face restructurări pentru a-și deschide calea spre succes… Economia de tip Trump, dacă ajunge acolo unde se intenționează, va aduce tăieri masive de taxe, cheltuieli de deficit pentru a crea locuri de muncă, dereglementări financiare și în ceea ce privește energia, crearea de afaceri, protecționism comercial. Toate acestea vor conduce inflația.

Și mai important este că Trump vede falimentul ca pe o unealtă și nu ca pe o obligație și nu va avea nici o problemă să împingă SUA la limitele datoriilor”

Cele mai mari națiuni datornice și creditoare nu pot să preia aceleași politici economice. Lumea trebuie să asimileze atât dolarul cât și yuanul. Din păcate, majoritatea preferă bancnota cu Benjamin Franklin decât cea cu Mao.

Războiul din iad – Yellen contra Trump

Bunicuța Yellen și Trump vor deveni rapid cei mai mari inamici. În stenogramele ultimei întâlniri, guvernatoarea a vorbit despre temerile sale legate de politicile fiscale inflaționare. Mulți cred că acest lucru a determinat autoritățile federale să prevadă trei creșteri de rate pe dobândă dă 0,25% pentru 2017 în loc de două.

Mai mult, au aruncat în eter și o știre-test că s-a-r putea să înceapă să își desfășoare portofoliul. Se tem pe bună dreptate că evaluarea pieței (MTM) ar putea înregistreze pierderi dacă ratele cresc în anticiparea economiei trumpiene.

Pentru ca în China să reușească să oprească volatilitatea monedei naționale, nu pot să lase dolarul să crească. Dacă într-adevăr cresc ratele, așa cum a fost programat, China va fi într-o ipostază foarte proastă. Nu doar că portofoliul Chinez va scădea în valoare, dar camarazii mai puțin patrioți vor găsi metode mai creative de a transforma yuanul în active americane mai stabile.

Ceea ce trebuie să urmărim este Indexul de Prețuri pentru Consumatori (raportul CPI) la alimente (mai ales cele care au gust de porc). Banca Populară Chineză continuă să plătească cauțiunea pentru guvernele locale și pentru băncile operate de stat prin injecții de lichidități monetare. Dacă nu reușesc să expote hârtiile astea pe care scrie yuan din cauza controalelor capitale, presiunea se va vedea în prețul mâncării.

Dacă apar date care nu fac imagine frumoasă Chinei, autoritățile împușcă mesagerul. Recent, Beijingul a impus agenției de meteorologie să nu mai dea alerte desprepoluare. Poluarea în orașele nord-estice, cum este Beijingul și Tianjin, au bătut recordul la poluare iarna aceasta .

Când apare presiune inflaționară care accelerează inflația Indexului de Preț pentru Consumatori, guvernul poate să decidă să…omită aceste statistici din publicații ! Așa ne dăm seama că urmează să se întâmple ceva important.

Pentru a scădea presiunea, Banca Populară Chineză va deprecia în mod agresiv yuanul.

Cadoul de la Banca Populară Chineză de anul nou

Când va da drumul Banca Populară Chineză la presiune? Anul nou chinezesc, care a început vineri și care va dura până pe 2 februarie oferă cea mai bună ocazie. Băncile sunt închise o săptămână.

Băncile centrale adoră să sărăcească cetățenii în sărbătorile bancare.

Devalorizarea yuanului pe perioada sărbătorilor dă Chinei loc de mișcare înainte de luna octombrie.

Dacă dolarul prinde forță și Banca Populară Chineză nu face devalorizarea, atunci ar putea să fie forțată să zdruncine barca mult prea aproape de marele bal.

Dacă întârzie, atunci nu se va lua nici o acțiune la Congresul Național din Octombrie. Absența volatilității yuanului ar putea să scadă prețul bitcoin provizoriu.

Din octrombrie și până la sfârșitul anului, prețul bitcoin a avut o performanță de +70% față de 2015 și de +84% față de 2016. Toamna lui 2017 va avea parte de performanțe similare, la fel de sclipitoare, dacă Banca Populară Chineză întârzie inevitabilul.

Marinne Le Pen și Europa contagioasă

dacă Le Pen câștigă alegerile în aprilie în alegerile prezidnețiale din Franța vom vedea evenimente interesante. Le Pen s-a săturat să tot fluture steagul alb în fața economiei germane care măcelărește tot în jur. A promis să ofere un referendum pentru ieșirea din UE. Dacă se organizează votul, atunci or să sară din lac în puț

Un risc real pentru desființarea UE lansat de cea de-a doua economie ca mărime din UE va face dolarul să crească. Goana către ”safe havens” va decima monedele țărilor emergente. Dacă Banca Populară Chineză întârzie cu devalorizarea yuanului, se confruntă cu un risc real de tăieri de urgență în vară datorat evenimentelor din Europa.

Să facem bitcoinul plicticos din nou !

Absența margin trading-ului și introducerea de comisioane de tranzacții va tempera cu siguranță dorința chinezilor de a tranzacționa bitcoin. Cu toate acestea, aceste acțiuni în sine nu exclud o goană a taurilor, dacă yuanul continuă să se împiedice.

Acest articol este preluat de pe BitMex și aparține autorului Arthur Hayes. Editorii GoanaDupăBitcoin au considerat că este cea mai comprehensivă analiză a pieței internaționale apărută în presă în această perioadă.

Foto – Shutterstock