Banca Populară Chienză a anunțat de curând că are în plan să lanseze propria monedă digitală bazată pe blockchain și numită RMBCoin. Anunțul vine într-o perioadă în care relația dintre autoritățile chineze și bănci este foarte delicată.
Banca centrală a Chinei nu este un fan al monedei bitcoin, după cum o demonstrează ultimele evenimente. Unii analiști speculează că fără intervenția autorităților chineze prețul bitcoin ar fi putut ajunge cu ușurință până acum la 2000$, ceea ce nu este greu de crezut. Cu alte cuvinte, Banca Populară și bitcoinul sunt chit și și-au încurcat planurile reciproc.
Mai nou, banca a pus bazele unui proiect care arată cel puțin că s-a înțeles valoarea tehnologiei blockchain. Nu este clar cât de departe va fi dus acesta, cât de mult se va investi în crearea unei criptomonede și nici dacă se află realmente pe lista de priorități a băncii.
La o primă vedere, se pare că Banca Populară ar dori la RMBCoin să fie un competitor pentru bitcoin. Ironia este că de fapt pe chinezi îi interesează la criptomonedă tocmai ideea de a rupe relațiile cu banca centrală și a scăpa de restricțiile agresive impuse. O monedă digitală centralizată de autoritățile guvernamentale are exact efectul contrar – acela de a crea restricții mai ușor de impus. NewsBTC speculează că RMBCoin nu le va permite utilizatorilor să își controleze parolele private. Din aceste motive, RMBCoin nu este primită cu prea mult entuziasm de comunitate și nu este nici pe departe văzută, așa cum se pare că speră banca populară, ca o alternativă la bitcoin.
”RMBCoin nu este doar o clonă bitcoin sau un altcoin. Acest proiect pune Banca Populară Chineză la cârma propriei monede digitale naționale, fără ca utilizatorii să aibă o metodă ușoară de a-și administra banii. Într-un fel ar fi asemănătoare cu felu în care funcționează conturile bancare, doar că într-o formulă digitală. ”
Diferența este felul în care va folosi RMBCoin blockchain-ul în emiterea de fise.
Știrea vine într-un moment bizar. Banca Populară Chineză investighează schimburile de bitcoin de la începutul anului. Pare ciudat că tocmai acum au început să lucreze la propria formulă de monedă digitală oficială care să intre în competiție cu bitcoin.
Nu este prima țară care anunță o monedă digitală națională. Și Anglia a anunțat intenții similare, dar se pare că orice proiect în sensul ăsta este pus pe pauză.
Este greu de crezut însă că monedele digitale vor avea succes. Nici una dintre ele nu oferă același grad de libertate financiară pe care îl vedem la bitcoin și nici una nu intenționează să implementeze o formulă prin care să dea controlul financiar cetățenilor.
Cu alte cuvinte, băncile sunt împotriva bitcoinului, dar încearcă să îl imite.
Sursa – NewsBTC