Ce ar fi trebuit să se întâmple – BIP148
Acum câteva luni, comunitatea a hotărât să se coordoneze și să activeze Segwit, în data de 1 august. Au preferat să facă singuri activarea în loc să continue să delege coordonarea către mineri, care oricum amână de mult să facă upgrade-ul.
Această propunere, BIP-ul cu numărul 148, a avut parte de suport din partea utilizatorilor bitcoin. Au existat temeri că 51% dintre mineri ar putea să riposteze, să bifurce blockchainul și să folosească blocuri invaldie pe care clienții light nu le-ar putea detecta, pentru a solidifica bifurcația.
De ce BIP148 nu mai e relevant
Săptămâna trecută, minerii au hotărât în sfârșit să nu mai amâne Segwit-ul și au început procesul de activare pe cont propriu, înainte de ziua de 1 august. În acest fel, practic au acceptat BIP148, folosind ei înșiși o metodă de activare a minerilor și luând-o înaintea utilizatorilor. Așadar, regula BIP148 devine redundantă, pentru că minerii oricum o vor aplica începând de duminică. Utilizatorii ar trebui în continuare să ruleze codul BIP148 pentru a se asigura că mențin securitatea nodurilor. În acest moment, probabilitatea ca minerii să se răzbune și să bifurce lanțul este zero. Practic, BIP148 a fost un succes mai repede decât ne așteptam.
Un nou altcoin se lansează pe 1 august, sub numele de bitcoin cash
Între timp, s-a format un nou altcoin care se numește Bitcoin Cash. Are ca scop să profite de toate discuțiile de dinainte de bifurcație și să încerce să îi deturneze pe utilizatori să folosească altcoinul lor.
Folosindu-se de numele bitcoinului, aceștia ar putea să îi păcălească pe oameni. La sfârșit de zi însă, Bitcoin Cash (sau mai corect spus Bitmain-coin) este doar un alt altcoin. Nu are nici un efect asupra adevăratei rețele bitcoin. Utilizatorii care rămân pe Bitcoin Core și software-ul compatibil cu nodurile pline nu o să fie afectat în niciun fel.
Rețineți de asemenea că nu este vorba despre un altcoin unic sau despre o premieră pe piața criptomonedelor. Bitcoin Dark și Bitcoin Plus au încercat în trecut să facă același lucru și să se folosească de numele bitcoinului. Bitmain-coin le dă tuturor celor care dețin bitcoin monede preminate la data lansării, dar și acest lucru a mai fost făcut în trecut, de un altcoin numit CLAM și de altul mai recent, Bitcore.
Cu toate astea, există un subterfugiu. Cel pu’in actualul cod bitmain-coin va folosi directoarele originale bitcoin în modul implicit. Asta înseamnă că dacă vrei să instalezi sau să folosești bitmain-coin, o să interfereze cu instalarea bitcoin.
Totuși, folosirea ambelor în paralel depășește scopul acestei postări. Eu personal susțin doar adevăratul bitcoin.
Articolul îi aparține dezvoltatorului Luke DashJr și a fost postat pe blogul său de Medium. Postarea originală în limba engleză – aici