Cât sunt de atrași consumatorii de moneda bitcoin și cât este de promițătoare tehnologia registrelor distribuite? Acestea au fost printre cele mai dezbătute subiecte ieri la evenimentul FutureMoney care a avut loc la Canary Wharf în Londra. În discuție a fost prezent și conceptul blockchain și rafinarea acestuia pentru a atrage un public mai larg.
Conferința Blockchain and Beyond l-a avut ca moderator pe Richard Brown, arhitect executiv pentru industria bancară a inovațiilor la IBM. Printre participanți s-a aflat Jon Matonis, membru fondator al fundației Bitcoin și susținător proeminent al monedei bitcoin, Chris Gledhill, tehnologist la Lloyds Banking Group, Robert Sams, director executiv la Clearmatics și Mark Smargon, fondator al startup-ului Colu.
Brown a dat startul discuției cu o încercare de a ajunge la un consens – sunt registrele digitale ca blockchainul superioare bitcoin-ului ca monedă?
Matonis a început să apere bitcoin-ul ca unitate monetară, notând că separarea între cele două este un clișeu. A spus că instabilitatea prețului monedei este de ignorat, adăugând că piața petrolului sau a argintului este la fel de volatilă.
Mare parte a muncii necesare va avea loc în blockchain, a spus el, pentru că acolo se află puterea computațională.
”Nu spun că este singurul joc din oraș, dar sunt realist și spun că forța de procesare, elasticitatea hashingului este de departe capul listei”
Smargon a contribuit la dezbatere clarificând faptul că termenul bitcoin este destul de definitoriu, în timp ce blockchain continuă să fie oarecum vag.
În ciuda optimismului inițial în legătură cu creșterea bitcoin-ului, Gledhill pare să fie de partea taberei blockchain. ”Vorbesc cu mulți dintre cunoscuții mei și suntem foarte entuziasmați cu toții în legătură cu mecanismele prin care blockchain-ul poate să perturbe felul în care vedem economia” a spus el.
Sams a dat dreptate negativiștilor care spun că bitcoin-ul este încă pui, adăugând:
”Sunt multe idei interesante, inclusiv în protocolul bitcoin, dar va trece prin mai multe iterații, sau ar trebui să treacă prin mai multe iterații de inovaie înainte ca metodele puternice de folosire să fie într-adevăr descoperite”
Adoptarea de către consumator
Cu toate acestea în minte, dezbaterea s-a mutat către adopție. Gledhill a spus că spațiul criptomonedei încă nu a găsit acea ”aplicație criminală” care să stabilească ritmul pentru utilizarea viitoare.
Nu este surprizător faptul că tehnologistul a vorbit despre riscul adversității și rolul băncii sale în siguranța fondurilor consumatorilor. Acesta a spus ”Dacă îți pui toate economiile într-o bancă te aștepți să fim responsabili. Cred că odată cu aceste noi tehnologii, este important ca băncile să se asigure că nu pun consumatorii în pericol… Așadar nu rezolvă o problemă și potențialul risc pe care aceasta îl presupune, așa că de ce am adopta moneda?”
Matonis a contracarat spunând că adopția bitcoin-ului nu va avea loc în tările dezvoltate. În schimb, adevăratul potențial stă în țări ca Argentina sau pe continentul african, după spusele lui, locuri în care problemele financiare sunt instabile și o mare parte din populație nu este înscrisă în sistemul bancar.
Depozitarea bunurilor digitale, a contractelor inteligente și jetoanele blockchain
O zonă a conversației s-a concentrat pe problema jetoanelor din blockchain și dacă acestea vor ajunge să reprezinte bunuri și obligațiuni reale.
”În acest moment bitcoin-ul nu este un mod eficient de a depozita date, dar în aceeași măsură stocarea datelor importante într-o bază de date centralizată vine cu anumite cerințe care ar putea fi chiar mai complexe” a spus Smargon, adăugând ”Căutăm cazuri de utilizare care nu sunt finaciare pentru că și conceptul este foarte mare.”
Privind către viitor, co-fondatorul de la Colu a spus că hackurile bancare ar crește și că această problemă de securitate ar conduce instituțiile financiare către bitcoin. Totuși, a adăugat că tehnologia existentă nu est încă destul de sofisticată pentru a rezolva aceste probleme.
Gledhill nu a părut convins de propunerea registrelor descentralizate care ar fi folosite pentru transferul de bani, deși a notat că tehnologia blockchain era o metodă bună de a urmări bunurile.
A fost de asemenea foarte vocal în legătură cu entuziasmul din jurul tehnologiei blcokchain care a creat o reală presiune în a migra către registre, câteodată fără să fie neapărat nevoie. Participanții la discuție au fost de acord că nu toate cazurile cer soluții descentralizate sau validare anonimă.
Inovarea conduce către bănci
Această dezbatere nu a fost singurul moment în care blockchain-ul a fost luat în discuție la evenimentul care a ținut întreaga zi.
Executivi ai unora dintre băncile de top din Europa, inclusiv RBS, Lloyds Banking Group, Intesa Sanpaolo și Santander au discutat la rândul lor despre potențialul perturbator al sitemului de tip distributed ledger în timpul unei discuții pe larg în legătură cu inovația în sistemul bancar.
Spre final, moderatorul Mateo Rizzi, partener la SBT Venture Capital, a luat în discuție problema băncilor care mai degrabă se tem să nu rateze o șansă importantă, iar pașii pe care îi fac către bitcoin poate nu vin neapărat dintr-o dorință de a ”primi cu brațele deschise o schimbare radicală”
Belinky, care a notat că sistemul distributed ledgers ar putea să transforme sistemul bancar a răspuns ”Suntem cu toții foarte conștienți de faptul că încrederea oamenilor migrează. Noi [băncile] suntem în defensivă. FinTech și inovația au fost accelerate în ultimii 5 ani. Este subiectul zilei….Rămâneți cu noi și vom continua să facem multe lucruri” a concluzionat.