Săptămâna trecută, presa raporta că IBM ia în considerare adopția blockchainului, tehnologiei din spatele Bitcoinului. Se pare că Intel ar vrea să creeze bani digitali și sisteme de plată pentru guvern și băncile centrale. Acum, alt gigant în tehnologie se alătură cursei – Intel are în plan să investigheze potențialul tehnologiei Blockchain.
Intel a postat de curând un anunț de angajare pentru noi cercetători blockchain care să se alăture unui proiect special de inovație. Anunţul spune că angajatul va ”investiga cabacitățile hardware-ului și software-ului care ar putea să crească performanța, rezistența și adaptabilitatea unor registre descentralizate”
Lucrând cu o echipă de sisteme de distribuție, sisteme de operare și tehnologii de securitate, aplicantul se va concentra pe dezvoltarea algoritmilor cryptografici. Scopul este să îmbunătăţească rezistența și să asigure verificarea tranzacțiilor cu un registru deschis, descentralizat.
Pentru locul de muncă pe care l-au scos la concurs, aplicanții trebuie să fie calificați în domenii specifice. Pe listă se numără criptoalgoritmii, accesul modelelor de control și protocoalelor de securitate. Aplicanţii trebuie să fie avansaţi în dezvoltarea de sisteme și aplicații software. De asemenea se cere să fie familiari cu standardele relevante de securitate și criptografice.
”Acești doi giganți ai tehnologiei (n.r. IBM și Intel) ale căror tehnologii se află în spatele celor mai iubite produse de azi, vor să studieze tehnologia din spatele bitcoinului”. notează Upstart Business Journal.
Iată cum își motivează Intel inițiativa de a se alătura cercetării:
”Tehnologia blockchain a atras interesul băncilor centrale, serviciilor financiare și titanilor în tehnologie. Gigantul Intel s-a hotărât să încerce marea cu degetul. Monede digitale ca Bitcoinul au captat imaginația presei. Start-up-uri care au legătură cu domeniul au generat o mulțime de investitori, interes și investiții importante. Cea mai importantă cauză este semnificația pe care o are în industria plăților. Inovația tehnică fundamentală este Blockchain-ul. Permite Bitcoinului să prevină cheltuirea dublă a monedei, înregistrând toate tranzacțiile într-un registru deschis, fără a mai fi nevoie de o autoritate centrală. O astfel de tranzacție publică, sigură, P2P, permite doar schimbul de Bitcoini, dar există mai multe utilități secundare pe care comunitatea startup le cercetează, cum ar fi piețele digitale”
Care sunt intenţiile?
Dacă citim printre rânduri și speculăm pe marginea planurilor pe care le are Intel, se pare că aceștia intenționează să se concentreze pe aspectele legate de securitate. Studiază algoritmi Blockchain, probabil din punct de vedere al implementării framework-urilor de securitate în viitoarele chip-uri Intel. Posibilitatea unor portofele hardware de la Intel pare foarte probabilă. Se iau în calcul aplicații care nu țin de monezi digitale. Un exemplu ar fi sistemele de autentificare și sistemele de vot.
Cercetătorul cryptografiei va trebui să se relocheze în Hillsboro, Oregon, unde se alfă un laborator de cercetare. Aici, angajații dezvoltă tehnologii care sunt cu două sau trei generații înainte proceselor de producție curente de la Intel. Mai mult, dezvoltă noi metode de a face tehnologia mari rapidă și mai ușor de folosit.
Locația găzduiește și Logic Technology Development. Este ramura care se ocupă de cercetarea de componente și design, soluții tehnologice, responsabile de dezvoltarea circuitelor integrate.