Reputatia Bitcoin și brandul Bitcoin se apropie de un moment de criză.
Oamenii se întreabă când va intra Bitcoin-ul în mainstream, sau de ce nu a cucerit încă lumea. Sunt multe probleme care țin Bitcoin-ul pe loc, de la complexitatea generală a tehnologiei și felul în care e folosit și până la probleme de statut legal. Pentru începători, nu e atât de ușor pe cât ar trebui să fie.
Multe din țările dezvoltate nu au nevoie de o monedă mai bună în acest moment (dar va veni curând ziua în care lucrurile se vor schimba).Adevărata problemă cu Bitcoin-ul este momentul de intersecție între bani și Blockchain – schimbul din Bitcoin în bani gheață. Cea mai mare problemă cu care se confruntă Bitcoinul este cea de încredere.
Nu poți să dai vina pe oamenii care nu știu prea multe despre Bitcoin că nu se interesează, pentru că sistemul Bitcoin este foarte volatil, începânt cu prețul acestuia și reglementările naționale și terminând cu taxele. Bitcoinul este împrăștiat, foarte nestructurat și foarte…ca în Vestul Sălbatic. O revoluție economică ar fi foarte haotică în primii ani, și reflectă haosul de pe piața economică. Monedele clasice și economiile naționale explodează și sunt în cădere liberă, dar și creșterea Bitcoinului este anevoioasă.
Reputatia Bitcoin ține de schimburile acestuia
Cea mai mare problemă în acest moment este faptul că comunitatea Bitcoin nu poate să își facă singură ordine. Pe lângă asta, se află și cea mai mare organizație din ecosistem, Bitcoin Exchanges.
Ca fan Bitcoin, văd mult prea des cele două tipuri de povești –
A. Un schimb a fost hack-uit și s-au pierdut mii de Bitcoini
B. Un schimb s-a închis iar proprietarii care sunt necunoscuți au fugit cu banii.
Acum mai multe zile, Marea Britanie promitea că va interveni și va începe să reglementeze schimburile mai strict, cel puțin în felul în care interacționează cu cetățenii britanici.Dar cum rămâne cu restul utilizatorilor? Chiar e treaba Angliei să reglementeze schimburile? În general Marea Britanie a fost pozitivă în ceea ce privește Bitcoinul și dezvoltarea sa. Unele țări (Britania, Japonia, Singapore) au fost de partea Bitcoinului și a dezvoltării sale. Întrebarea este…de ce se lasă acest lucru în seama guvernelor? Acesta este un lucru pe care comunitatea ar trebui să îl facă, intern.
Organizații cum ar fi Fundația Bitcoin ar trebui să arate mai multă inițiativă și un interes serios față de o problemă serioasă care afectează comunitatea. Însă ei merg la Washington și influențează politicienii. Politicienii sunt cei care ar trebui să îi întrebe pe ei ”Ce faceți în legătură cu furturile de Bitcoin și închiderea schimburilor?”
Faptul că oricine poate deschide un schimb în care să se ocupe de fondurile cuiva și că nu e tras la răspundere de nimeni din comunitate e o adevărată crimă. La un moment dat, orice proprietar de schimb putea dispărea cu mii de bitcoini. Acest lucru nu afectează doar reputatia bitcoin, dar și schimburile. Ca atunci când un sportiv ia steroizi – cum mai știi cine joacă corect și cine nu? Încrederea întregului grup este compromisă serios de decepțiile câtorva.
Reputatia bitcoin afectata de Mt. Gox
De la Mt Gox, schimburile închise și furturile au crescut, nu au scăzut. Poți să numești acest lucru ”Efectul Mt. Gox”. Acum, hoții au năvălit în comunitate ca un cancer și totul a început cu Mt. Gox. De parcă acum comunitatea ar fi învățat cum se poate fura de la mentor, iar acum o fac ei. Poate că Mark Karpeles și câțiva complici au furat peste 800 000 de Bitcoin-i și n-au pățit nimic. N-o să știm niciodată. Poate că acesta este un joc de-a urmează liderul și așa vor lucra cei care fraudează piața digitală până când vor fi opriți. Deschizi un schimb, colectezi Bitcoin timp de un an, îl închizi și pretinzi că ai fost hack-uit, sau nici măcar nu te mai obosești să vii cu un motiv. Pur și simplu închizi prăvălia și pleci cu toți banii pe care poți să-i duci.
E limpede că industria nu a făcut mare lucru pentru a face ordine și că are nevoie de supraveghere. Schimburile sunt prea importante ca punct de contact cu utilizatorii, sunt prea mulți bani pe fir și miza e prea mare. Pe măsură că valoarea monezii continuă să crească, această problemă se poate doar înrăutăți, în timp ce miza acestui joc economic crește, poate exponențial. Această problemă trebuie rezolvată intern chiar acum.
Fundatia Bitcoin
Fundația Bitcoin sau alte corpuri colective ale comunității trebuie să se ocupe de problemă. Fiecare casă de schimb ar trebui să aibă un catalog care să includă numele conducerii, adresa, date de identificare și statutul legal. Exact așa cum procedează Institutul de Siguranță al Autostrăzilor cu testele de siguranță auto – fiecare casă de schimb ar trebui să fie cercetată și notată pentru cât de sigur procesează fondurile, ce forme de securitate folosesc, iar apoi să le listeze public, să le dea o notă pentru eficacitate și siguranță. S-ar crea un standard ideal al comunității pe care să îl atingă toți participanții. Ar trebui acreditate de niște terți, cum ar fii Better Business Bureau iar recenziile consumatorilor ar trebui adăugate site-urilor care guvernează acest lucru pentru confirmare ulterioară. Iar liderii comunității, Andreas Antonopoulor, Marc Andreessen, Fundația Bitcoin și schimburile de Bitcoin ar trebui să discute activ aceste probleme.
Reputatia Bitcoin – Reglementări pentru Bitcoin?
Ce vreau să spun? Că ar trebui să se facă reglementări pentru Bitcoin? Clar că nu. Nu e vorba despre controlul bitcoin-ilor deținuți de terți, sau punerea într-un corp taxabil de guvern, sau deposedarea oamenilor de bitcoin-i. Ce trebuie să se facă nu ține de nivelul de reglementări guvernamental, ci ține de comunitatea care poate să se auto-reglementeze. Promovați cei mai puternici membri ai comunității de schimb. Cei care nu se supun regulilor comunității să treacă printr-o selecție naturală. Creați un nivel de competiție pentru un comportament etic și sigur. Vestul Sălbatic trebuie să se civilizeze anul acesta. Trebuie să creștem ca și comunitate și să nu mai șifonăm reputatia bitcoin, să fim mai buni la jocul ăsta. Iar tehnologia Bitcoin merită să fie mai bine servită.
Schimburile în sine ar trebui să lucreze împreună pentru a crește reputația ca industrie.
Concluzii
Sfatul meu este să nu folosiți schimburile de Bitcoin până nu vă trimit o recenzie internă sau reglementări în comunitatea Bitcoin. Pentru început, te poți folosi de LocalBitCoins.com sau FreeBitcoins.com. Începe cu începutul și învață să le folosești, și nu trece la ceva mai mare până când comunitatea nu rezolvă aceste probleme mari de încredere. Avem câteva dintre cele mai mari tehnologii ale lumii și ne batem joc de ele, din lăcomie, conducere fără cap. Ne comportăm cu dezvoltarea Bitocin-ului la fel de prost cum se ocupă guvernul cu finanțele. Nu am învățat nimic din greșelile lor.
Bitcoin-ul are nevoie de cineva să îi facă managementul, să îl ajută să crească. Faptul că Prim-ministrul Angliei a luat inițiativa este o rușine – pentru comunitatea Bitcoin, nu pentru el.
Cum ai îmbunătăți Bitcoin Exchange? Spune-ne în comentarii.