Mark Karpeles, fostul director executiv al Mt. Gox, și-a cerut scuze pentru pierderile provocate de exchange-ul cripto. Cu toate acestea, el a insistat asupra inocenței sale în ceea ce privește acuzațiile de deturnare de fonduri în cadrul procesului.

Ultima înfățișare în procesul îndelungat cu privire la dispariția Mt. Gox a avut loc la Tokyo, pe 27 decembrie.

Karpeles a fost acuzat că a transferat 3 milioane de dolari din fondurile utlizatorilor în conturile proprii. El a folosit banii pentru a finanța o afacere de dezvoltare software. Potrivit procurorilor, fostul CEO a măsluit sistemul de tranzacționare al Mt. Gox pentru a falsifica balanțele clienților. Autoritățile au solicitat o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru Mark Karpeles.

Karpeles a negat acuzațiile în mod constant pe toată perioada procesului. El susține că banii aveau rolul de a servi doar ca un împrumut temporar. Fondurile au fost mutate în ultimele patru luni ale anului 2013.

La începutul lunii decembrie, procurorii japonezi au declarat că vor căuta un termen de închisoare de 10 ani pentru Mark Karpeles. Ei au argumentat decizia pe lipsa de documente care să susțină „împrumutul temporar”. Procurorii au solicitat de asemenea o sentință severă pentru că a trădat încrederea investitorilor care i-au încredințat banii.

CEO-ul a declarat că îi pare rău că nu a reușit să împiedice hack-ul, dar a insistat asupra nevinovăției sale. Procurorii nu au fost interesați însă de compromiterea exchange-ului, ci de cele 3 milioane de dolari delapidate. Curtea se va pronunța cu privire la vinovăția sa pe 15 martie anul viitor. Procesul durează din iulie 2017.

Mark Karpeles: Furt de milioane de dolari

Mt. Gox gestiona 70% din tranzacțiile mondiale de Bitcoin în 2013 până la falimentul în 2014. Un atac asupra platformei a dus la furtul a 480 milioane de dolari în BTC. Două săptămâni mai târziu, 200.000 Bitcoin au fost recuperați.

Inițial, platforma a închis retragerile timp de trei luni, iar ulterior le-a suspendat complet. Compania a intrat în procedură de faliment în 2014, iar de atunci a suferit procese de reabilitare civilă ce urmăresc să plătească datoriile către investitori. Fluctuațiile de preț ale Bitcoin au îngreunat procesul de returnare a fondurilor.

„Nu mi-am imaginat niciodată că lucrurile se vor sfârși în acest fel și îmi pare rău pentru tot ceea ce s-a întâmplat și efectul pe care l-am avut asupra tuturor celor implicați”,

a declarat Karpeles în cadrul procesului.

Indiferent de modul în care se va soluționa procesul din Japonia, Mark Karpeles se confruntă cu mai multe probleme juridice în SUA. Mai mulți investitori Mt. Gox au intentat un proces împotriva lui acum câteva luni pentru a-și recupera banii. Avocații lui Karpeles au solicitat ca procesul să fie respins pe baza faptului că un tribunal din SUA nu are jurisdicție asupra activităților exchange-ului.