Digitalizarea sistemului financiar global este in dezbatere de catre marile economii mondiale. Adaptarea la era digitala va duce la cel mai mare val de reduceri de personal din 2015. Trecerea la noile tehnologii pune in discutie cadrele legale, securitatea si educatia.
In retrospectiva anului 2019, privind legislatia activelor digitale, amintim ca in cadrul World Economic Forum, 40 de banci centrale isi exprima interesul catre CBDC – moneda digitala emisa de o banca centrala. Interesul s-a intarit spre final de an si China, Turcia, Franta, Germania, Elvetia, SUA incep testarea pentru CBDC.
China este pro pentru digitalizarea sistemului financiar global
Chiar daca in trecut China ne arata o „lipsa de interes” catre industria crypto, pe final de an s-au schimbat multe. Pe 24 Decembrie, autorietatea financiara CSRC accepta o cerere pentru un ETF care va monitoriza proiectele care folosesc tehnologia blockchain. Pe 1 Ianuarie China anunta ca va implementa o lege a parolelor(Password Law) care va deschide drumul catre moneda digitala. La fel si presedintele Xi Jinping are o pozitie pozitiva fata de noile tehnologii:
„Trebuie să luăm blockchain-ul ca o descoperire importantă pentru inovarea independentă a tehnologiilor de bază, să clarificăm principalele direcții, să creștem investițiile, să ne concentrăm pe o serie de tehnologii cheie și să accelerăm dezvoltarea blockchain și inovația industrială.”
Sunt semne puternice ca in anul 2020 vom avea parte de evenimente de interes din partea Chinei.
- Pe acelasi subiect: O nouă bancă digitală se pregătește de lansare în China
Turcia face demersuri catre digitalizare
Inca din Iulie 2019, guvernul Turciei planifica sa lanseze o moneda digitala emisa de o banca centrala. Cel de-al Xl-lea Plan de Dezvoltare pentru perioada 2019-2023 include o propunere de lansarea unei monede digitale bazată pe Blockchain. Mai mult de atat, un studiu statistic realizat de ING arata ca Turcia este cea mai optimista tara privind viitorul criptomonedelor.
Pe 30 Decembrie 2019, se lanseaza BiGA Digital Gold, platforma ce ofera bancilor un sistem bazat pe blockchain pentru emiterea, rambursarea și transferul aurului digital. Alaturi de initiatorul proiectului Takasbank participă si creditorii de stat Ziraat și Vakif, creditorul privat Garanti BBVA și băncile private Albaraka Turk, Kuveyt Turk și Ziraat.
„Exista, de asemenea, functii suplimentare pe platforma BiGA, inclusiv integrarea cu Gold Transfer System, autorizarea de compensare, precum si instrumente de monitorizare si raportare”,
comunica Takasbank.
Franta, Germania si Elvetia sustin CBDC
Totul a inceput de la Libra. Atat guvernele cat si bancile centrale nu sunt de acord cu o moneda digitala condusa de corporatii. Germania si Franta au declarat ca vor face tot posibilul pentru a bloca accesul criptomonedei Libra în tarile respective.
Agustin Carstens, șeful Bank of International Settlements (BIS), a avertizat băncile centrale ca nu trebuie să cedeze rolul de gardieni ai sistemului financiar global în favoarea criptomonedelor.
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a exprimat din nou opinii publice despre activele digitale.
„Convingerea mea personala cu privire la problema criptomonedelor stabile este ca nu trebuie să pierdem poziția de conducatori. In mod clar, exista cerere pentru acestea și trebuie sa raspundem.”
In Romania s-a discutat in 2018 despre digitalizarea Europei la Masa rotunda organizata de Ministerul Comunicatiilor. Victor Vevera, director tehnic in cadrul institului de cercetare in domeniul informatic Bucuresti, mentioneaza ca din lipsa de educatie este dificil sa avansam.
„Cu ajutorul partenerilor privati de piata am pornit proiecte de educatie pentru noile tehnologii si anume blockchain”,
adauga Victor Veverea.
Digitalizarea sistemului financiar global este un proces simplu, dar greu in acelasi timp. Lipsa de educatie il face foarte dificil de implementat. Voi cum vedeti digitalizarea in urmatorul deceniu?