Echipa din spatele Slock.it își face noi planuri. Echipa care a creat vehiculul de finanțare bazat pe ethereum The DAO s-a regrupat. Ieri au postat un articol pe blog iar directorul tehnic de la Slock.it, Christoph Jentzsch a anunțat o nouă inițiativă open-source numită Charity DAO, prin care se pot face donații pentru ONG-uri și case de caritate.
DAO-ul original a strâns aproape 150 de milioane de dolari în ether, vânzând jetoane care vor fi folosite de acționari pentru a vota ce proiecte să fie finanțate. Problemele au început să apară când un defect neprevăzut în contractul smart al DAO a fost exploatat, iar 60 de milioande de dolari în ether au fost pierduți. Exploatarea a dus la prăbușirea proiectului.
Charity DAO pe de altă parte are ca scop să facă funcțiile caritabile mai transparente și, dacă totul funcționează așa cum au planificat, ar urma să crească disponibilitatea donatorilor de a-și oferi sprijinul.
”Vreau să văd o organizație cu adevărat descentralizată, autonomă, contruită peste ethereum, iar o caritate DAO este o aplicațibilitate perfectă din mai multe motive” a spus Jentzsch într-un interviu dat celor de la CoinDesk.
Spre deosebire de DAO, care era o organizație pentru profit și care plătea dividende investitorilor în funcție de succesul investiției, acest efot este creat în ideea de a fi non-profit. Pentru a preveni însă pierderi cu miză mare, așa cum s-a întâmplat cu The DAO, Jentzsch spune că de data aceasta va pune o limită pentru sumele strânse, o așa numită plasă de siguranță, ca va fi scrisă în cod.
”Pe termen lung sper că aceasta va putea să fie eliminată pentru a fi cu adevărat descentralizată și autonomă” a mai spus Jentzsch.
Creat în parteneriat cu un grup numit Giveth, Charity DAO va permite donatorilor să își controleze fondurile și să voteze ce proiect vor să finanțeze. Deși nu este în mod formal un produs Slock.it, Jentzsch spune că o parte din oamenii care au contribuit sunt încă implicați.
În mod formal, acesta nu este un produs care ține de Slock.it, însă Jentzsch spune că unii dintre oamenii care au contribuit la platforma inițială sunt în continuare implicați. Jentzcsh conduce proiectul, dar vrea să fie deschis contribuțiilor din afară.
Modelul în sine este foarte similar cu The DAO, cu excepția recipienților fondurilor care vor fi tot nonprofit.
”Vrem să folosim cunoștințele și experiența învățată din trecut pentru a crea Charity DAO. Charity DAO va avea niște scopuri foarte bine definite.” A scris Jentzsch pe blog
O a doua șansă?
După prăbușirea The DAO, când un rău-voitor necunoscut a profitat de slăbiciunile contractului pentru a muta 60 de milioane în fonduri ethereum către un cont pe care îl controla, comunitatea ethereum a avut enorm de mult de suferit.
Charity DAO va fi deci studiat cu o mai mare atenție de către investitori.
În promovarea proiectului pe blog, Jentzsch spune că ”încrederea în carități este mai mică ca niciodată” și că există o problemă de imagine pulbică pentru organizațiile non-guvernamentale, non-profit. Ambele aspecte vor fi greu de acceptat de investitorii care deocamdată au ars fonduri când DAO s-a prăbușit.
În ciuda apelului din partea mediului academic din criptomonedă de a ostraciza echipa Slock.it din comunitate, nu putem să nu ne gândim la vechiul startup, cu eșcuri rapide și dese.
În final, toți investitorii DAO au primit o șansă să își primească fondurile înapoi după controversata bifurcație fermă, care a avut ca rezultat o schizmă în interiorul comunității, după ce s-a format ethereum classic.
Jentzsch a spus că implicarea lui în The DAO a fost ”o experiență care l-a făcut mai umil” și care a scos în evidență factori necunoscuți inițial. A adăugat că est cel mai probabil chiar experiența care l-a ajutat să îmbunătățească codul folosit în reîncarnarea de acum.
”Cred că nu există alt contract smart care să aibă mai multe recenzii decât contractul The DAO și putem folosi toate aceste cunoștințe și acest feedback pentru a construi ceva mai bun”