Analiștii de preț bitcoin se străduiesc să identifice rațiunea din spatele creșterii abrupte de preț în valoarea criptomonedei, după ce aceasta a reușit să treacă de borna de 400 de dolari pe 3 noiembrie, depășit capacul pieței de mai bine de 6 miliarde de dolari americani.
Un lucru este sigur – nimeni nu poate să ignore efectul pe care l-a avut china pe piață în noiembrie 2013, prima dată când prețul a trecut de 500$. De data aceasta, lucrurile s-ar putea să stea puțin diferit. Conform cercetării făcute de Izabella Kaminska de la Finance Today, această raliere recentă a prețului bitcoin ar putea fi cauzată de o schemă piramidală numită MMM, orchestrată de Sergei Mavrodi, un fost deținut din Rusia care organizează scheme piramidale una după alta.
Mavrodi, a cărui schemă piramidală recentă ia în vizor investitorii chinezi, a recunoscut dintotdeauna că întreprinde scheme piramidale. De fapt, își promovează noul program sub numele PyraMMMid, în care investitorii sunt îndemnați să posteze testimoniale despre profiturile lor pe YouTube pentru a-și ”crește veniturile”
Conform versiunii în limba engleză a site-ului, noilor membri li se cere să cumpere bitcoin, pe care îi postează în programul de ”ajutor reciproc” al schemei piramidale, plătindu-i pe cei care au adoptat devreme ideea cu promisiunea unui profit de 30% la finele lunii.
Programul convertește bitcoin-ii în propriile unități numite MAVRO, care au rata de conversie de 1:1 în yuani chinezești. Aceia care investesc sunt sortați pe categorii în funcție de valoarea investiției și pot să înceapă să își încaseze câștigurile după o perioadă de două săptămâni (care se transformă într-o înghețare de o lună dacă investitorul alege să investească mai mult de 3000 de dolari).
MMM pare să se învârtă în zona gri a legii, iar practicile lui, ținând cont că implică transferuri între persoane private după bunul plac, sunt cu totul legale. Deși a fost încarcerat în mai multe rânduri pentru fraudarea investitorilor, Mavrodi este un om liber în acest moment.
De fapt, deși MMM China a fost activ puțin peste un an, s-a viralizat odată cu creșterea monedei bitcoin, iar YouTube-ul a fost inundat cu testimoniale care garantează pentru autenticitatea site-ului.
Nu este prima oară când investitorii chinezi sunt păcăliți să investească în scheme ponzi bazate pe criptomonedă, dacă urmărim felul în care Litecoin a primit un pump la 8 ori față de valoarea inițială, în curs de vreo două săptămâni în luna iulie. Atunci, mai bine de 76 de milioane de dolari în Litecoin au fost mutați într-o singură adresă, reprezentând 22% din toți Litecoin-ii aflați pe piață. Pe lângă asta, directorul BTCC Bobby Lee i-a avertizat pe investitori în legătură cu schema acum o lună și a notat că schimbul bitcoin nu are nici o legătură cu MMM Global.
S-ar putea să fie imposibil de demonstrat că Sergei a cauzat de unul singur creșterea de preț, dar este destul de plauzibil ca acesta să fi fost fitilul care a cauzat întreaga explozie.
Sursa – CoinTelegraph