Un articol din 21 mai intitulat „Vechea atracție a banilor noi”, laureatul la Premiul Nobel pentru Economie, Robert Shiller, spune despre criptomonede că sunt cea mai nouă iterație de idei de monede alternative.

Shiller vorbește despre diferitele tipuri de monedă alternativă care au existat de-a lungul istoriei. Acesta spune că „noile idei de bani par să vină odată cu revoluțiile, acompaniate de narative atractive și ușor de înțeles”. Shiller a făcut întâi referire la „bancnotele muncitorești” ale lui Josiah Warner în 1827, introduse la magazinul său din Cincinnati, care vindeau marfă în unități de ore la muncă. Moneda nu a avut o istorie prea lungă, pentru că magazinul s-a închis trei ani mai târziu.

Economistul de la Yale îi menționează și pe Karl Marx și Friedrich Engels, care au propus o condiție comunistă, prin care proprietatea privată era eliminată. Asta trebuia să aibă ca rezultat direct „abolirea comunistă a vânzării și cumpărării”.

Mai aproape de zilele noastre, Shiller face referire la mișcarea marii crize, numită „tehnocrație”, care propune înlocuirea dolarului cu susținere în aur cu o măsură de energie. Cartea lor „ABC-ul tehnocrației” propune ideea fondării unei economii pe bază de energie.

Ajungând la perioada contemporană, Shiller scrie despre criptomonede. Acestea, la fel ca predecesorii lor, sunt cuplate cu „o profundă dorință de revoluționare a societății”. Spune că lipsa de înțelegere a publicului general despre cu funcționează criptomonedele crează o atracție.

„Practic nimeni, în afara departamentelor IT, nu pot să explice cum funcționează criptomonedele. Acest mister crează o aură de exclusivitate, dă noilor bani o anumită strălucire și îi umple pe cei devotați cu un zel revoluționar.”

Shiller recunoaște că natura descentralizată a criptomonedelor îi atrage în special pe cei care văd guvernele ca pe „mecanicii unui lung tren de inegalități și război”. Acesta concluzionează însă spunând: „Nu este o noutate și, așa cum se întâmplă cu inovațiile monetare din trecut, o poveste atractivă s-ar putea să nu fie de-ajuns.”

Robert Shiller, Eugene Fama și Lars Peter Hansen au primit Premiul Nobel pentru economie în 2013, pentru „analiza empirică a prețurilor activelor”. Shiller a dezvoltat indexul Case-Shiller împreună cu colegul său, Karl Case, iar acesta este folosit acum de serviciul financiar de la Standard and Poor.

În săptămânile recente, criptomonedele au fost criticate în public de giganții din lumea tehnologiei și finanțelor, cum ar fi Bill Gates și Warrent Buffet. Vice-președintele de la Berkshire Hathaway, Charlie Munger, a comparat tradingul și criptomonedele cu „creiere de bebeluși proaspăt prelevate”.

Avocatul specializat pe afaceri internaționale, Andrea Bainconi, a spus că astfel de critici hiperbolice și pesimiste nu trebuie luate în seamă. Să te aștepți ca cei de pe Wall Street să priceapă și să primească cu brațele deschise criptomoneda e ca și cum „ai cere unui jucător de rugby să danseze balet clasic”.