Factorii care afectează piața cripto în 2018 și au generat scăderea acesteia sunt în cea mai mare parte situaționali, declară reprezentanții companiei de investiții Distributed Global.
Jonathan Cheesman, partener în cadrul companiei, susține că investitorii de tip retail au fost responsabili pentru creșterea explozivă a pieței la sfârșitul lui 2017:
”Cei interesați să se îmbogățească rapid au fost responsabili pentru cea mai mare injecție de capital pe piața cripto. Valoarea totală a pieței a crescut cu 300% în 3 luni în ultimul trimestru al lui 2017. Motivația principală a fost FOMO (fear of missing out) și din păcate majoritatea investițiilor au scăzut semnificativ în prezent”.
Investitorii instituționali, pe de altă parte, au fost reticenți să intre pe această piață. Motivele principale au fost incertitudinea legală, lipsa serviciilor de custodie și a serviciilor de asigurări.
Situația se schimbă în prezent – fondurile de investiții specializate în criptomonede sunt din ce în ce mai multe. De la începutul anului, ritmul de lansare al acestora a crescut. Însă suma totală a bunurilor digitale pe care le gestionează reprezintă doar o fracțiune din totalul market cap.
”Piedicile cu care se confruntă instituțiile sunt soluționate treptat, existând progrese semnificative pe linia reglementărilor și a apariției serviciilor de custodie”
explică Cheesman.
În prezent, principalul factor care afectează piața este lipsa de momentum al prețurilor. Evaluarea totală a pieței cripto a scăzut din acest motiv de la aproape 800 de miliarde la sub 200 miliarde de dolari.
Care sunt factorii care afectează piața cripto?
Majoritatea investitorilor ce au intrat pe piață la începutul acestui nu au încasat încă tokenurile. Asta înseamnă că pe termen mediu, o cantitate substanțială de criptomonede vor fi vândute.
Pe de altă parte, minarea reprezintă cel mai importantă sursă de criptomonede iar inflația generează de asemenea presiune și scăderea prețurilor. Conform analizelor Distributed Global, minerii vând în medie 50% din producție pentru a-și acoperi cheltuielile.
Un alt factor ce influențează prețurile sunt comisioanele percepute de exchange-uri, majoritatea în tokenuri native. Este foarte probabil ca aceste tokenuri să fie vândute pe parcurs. Binance de exemplu se așteaptă să înregistreze profituri de 1 miliard de dolari în 2018. În prezent sunt peste 500 de exchange-uri care vând criptomonede pentru a înregistra profit.
Din acest motiv, este posibil ca vânzările de criptomonede provenite din comisioane să depășească pe cele provenite de la mineri.
Taxele reprezintă încă unul din factorii care afectează piața cripto. Sistemele contabile, care nu sunt adaptate criptomonedelor, prezintă dificultăți pentru investitorii retail și îi descurajează să investească pe această piață.
Ultimul element care influențează volumul vânzărilor sunt ICO-urile. În 2018, acestea au strâns peste 12 miliarde de dolari în BTC și ETH, iar acum au început să lichideze aceste criptomonede pentru a-și finanța proiectele. Asta adaugă presiune suplimentară, în special pe prețul ETH.
Toți acești factori care afectează evoluția prețurilor sunt însă situaționali, iar compania Distributed Global subliniază că cererea pentru descentralizare și tranzacții peer-to-peer trusless este în creștere.
Jonathan Cheesman concluzionează:
”Odată ce piața a fost deschisă, nu mai există posibilitatea de a o închide”.