Cercetările recente realizate de Messari Crypto arată că cel mai bun moment pentru a investi în Ico-uri a fost in 2017. În ciuda faptului că 2018 a fost anul ICO-urilor, proiectele lansate în 2017 au generat rezultate mai bune.
Fenomenul ICO in 2017 a asigurat randamente cuprinse între 41% și peste 500%, în funcție de prețul inițial de vânzare. În mare parte, acest lucru s-a datorat prețului scăzut al Ethereum (ETH), iar creșterea ulterioară a asigurat venituri semnificative pentru proiecte.
Un exemplu este proiectul Stratis (STRAT), care a sărit de la o valoare de 0,002$ la 20 $. Ethereum (ETH) în sine a fost un ICO de mare succes, cu un preț de vânzare de 0,50 $ și un vârf peste 1.400$.
Topul proiectelor de succes 2017
Topul proiecte ICO din 2017 în raport cu profiturile generate include Chainlink (LINK), TRON (TRX) și 0x (ZRX). Creșterile înregistrate de aceste tokenuri variază de la aproape 300% la peste 5000%.
Alte ICO-uri de succes, cu ROI de peste 100%, sunt Basic Attention Token (BAT), Qtum, Metal (MTL), Tezos (XTZ) și Enjin Coin (ENJ).
2018, un an dezamăgitor
Anul 2018 a înregistrat recordul în ceea ce privește fondurile strânse în ICO și numărul de proiecte enumerate. În ciuda hype-ului și a proiectelor promițătoare, majoritatea tokenurilor au ajuns să valoreze mai puțin decât prețul lor de vânzare. Singura excepție notabilă este Theta Token (THETA), care a înregistrat o creștere de aproape 47% față de prețul de lansare. Evoluția se datorează în mare parte lansării mainnet-ului din martie 2019.
Scădere semnificativă pentru fenomenul ICO în 2019
În a doua jumătate a lui 2019, ICO-urile aproape că au dispărut. În total, în acest an au fost înregistrate 98 de vânzări de tokenuri. Până în prezent, nu a existat un alt sistem de strângere de fonduri care să înlocuiască fenomenul ICO. Ofertele de tokenuri security nu au reușit să se răspândească, din cauza dificultăților de respectare a reglementărilor.
Ofertele de tip IEO au reușit să obțină profituri pe termen scurt de până la 1.000%. În timp însă, majoritatea tokenurilor IEO au scăzut sub prețul inițial de vânzare.
ICO-urile au înregistrat, de asemenea, presiuni din partea autorităților de reglementare. SEC a luat măsuri împotriva a numeroase proiecte ce au dorit să vândă tokenuri printr-un ICO. Cele mai importante cazuri includ EOS, care a fost amendat cu 24 de milioane de dolari, și ICO Telegram care a fost blocat recent.
- Pe acelasi subiect: Piața de proiecte cripto noi a înregistrat o scădere substanțială
Pierderea interesului pentru ICO-uri a fost provocată de faptul că SEC și-a exprimat poziția că majoritatea tokenurilor sunt de fapt securities și, ca atare, trebuie să fie înregistrate. Start-up-urile au preferat să nu își asume riscul unor sancțiuni prin lansarea de noi ICO-uri.