ICO-urile de pe piața cripto din 2018 au strâns sute de milioane de dolari de la investitori. Planurile lor de creare de aplicaţii şi sisteme descentralizate (dApps) nu merg însă prea bine.

12 luni mai târziu, mare parte dintre proiectele ICO sunt ori lipsite de produse funcţionale, ori au prea puţini utilizatori activi pentru a-și putea justifica valoarea.

Ce este un ICO si cum functioneaza?

Potrivit Forrester Research, ICO-urile s-au chinuit să găsească produse viabile. Proiectele  folosesc modele de afaceri care nu au luat în calcul posibilitatea declinului pieţei care a tăiat finanţările proiectelor.

Criza

Anul trecut, unele ICO-uri au strâns chiar și 4 miliarde $ de pe piaţa publică. Totuși, DappRadar raportează că înafară de Idex și ForkDelta, nici un dApp de pe piaţă nu depășește 600 de utilizatori.

Majoritatea proiectelor cripto din top 100 de pe piaţă, chiar și cele care au comunităţi de developeri activi și tehnologii puternice ca Augur, 0x, Decentraland, Icon, Wanchain, şi Polymath, au întâmpinat dificultaţi în menţinerea unei baze de useri activi și a unui nivel sporit de utilizare ale aplicațiilor.

Proiectele menţionate au produse funcţionale în ecosistemul Ethereum pentru diverse tipuri de operațiuni. De exemplu Augur a atins un volum-record de 3 milioane de utilizatori înregistrat în timpul recentelor alegeri interimare din S.U.A.

Dar cele mai multe token-uri ERC20 și ICO-uri din top 100 criptomonede nici măcar nu au produse folosite în mod constant.

Având în vedere lipsa de performanţă a dApp-urilor și a proiectelor ICO din spaţiul virtual, analistul Martha Bennett a spus că acesta este un fost un semnal de alarmă.  Investitorii ce au finanţat proiectele de milioane lipsite de un model de afaceri pe termen lung și-au învățat lecția.

“Mai devreme sau mai târziu piaţa s-ar fi restrâns oricum. Prăbușirea cripto a avut un rol dublu: semnal de alarmă și catalizator.”

Multe companii mari precum Coinbase si ConsenSys au recurs la concedierea unui număr restrâns de angajaţi în ultima perioada. Scăderea dramatică a preţului criptomonedelor le-a forțat să își reorganizeze activitatea.

În octombrie, Coinbase, unul dintre cele mai mari exchange-uri cripto de pe piaţă, a concediat 15 angajaţi. Luna aceasta se zvonește că și ConsenSys a încetat 13% dintre contractele angajatilor, ceea ce inseamna aproximativ 130 de indivizi.

Ce pregătește viitorul

Lex Sokolin, directorul global de strategie fintech al Autonomous Research, a susținut că un aport de investitori noi și de capital ar putea echilibra sectorul în lunile următoare. Avantajele vor fi  în special pentru companiile comerciale cu profituri însemnate, cum sunt exchange-urile.

“Comparând situația actuală cu cele din trecut, estimez că presiunea exercitată pe prețul activelor digitale în 2018 poate însemna închiderea a 25%-50% din proiectele actuale. Însă, ceea ce ar putea stabiliza situația și chiar să aducă creșteri în acest sector ar fi apariția rapidă a noilor investitori și capitalului pe care îl aduc.”

Totuși, ICO-urile trebuie să învețe să dezvolte proiecte. Să poată fi utilizate atât pentru clienții vechi cât și în mod ocazional. Este clar însă că va fi foarte greu pentru ICO-uri să își revină din situația de pe piața actuală.