În august 2016, Bitfinex a suferit un atac serios care a dus la furtul a 119.756 BTC, ce valorează în prezent aproximativ 1,35 miliarde de dolari. O mică parte din fonduri (aproximativ 27 de bitcoins) a fost recuperată în luna februarie a acestui an. Cu toate acestea, o sumă mare din fondurile furate de la Bitfinex este păstrată în mai multe portofele.

La momentul hack-ului, Bitcoin valora aproximativ 650$. In prezent valoarea sa a crescut de aproape 20 de ori.


Conform datelor publicate de Whale Alert, pe 12 august 2019, 30,66 bitcoins (350.000 $) a fost mutate din unul dintre portofelele implicate în hack. Portofelul destinatar este unul necunoscut.

Tokenurile BFX și RRT emise pentru acoperirea pierderilor

După incident, Bitfinex a încercat să gestioneze pierderile suferite de utilizatori prin emiterea tokenurilor BFX. Acestea erau un tip de criptomonedă stabilă bazată pe dolar care puteau fi convertite în acțiuni în compania iFinex Inc.

Ulterior, tokenurile BFX rămase în circulație au fost convertite în RRT (Recovery Right Token), care ar urma să fie utilizate în compensarea pierderilor.

Până în prezent, investigațiile derulate de exchange în colaborare cu autoritățile nu au reușit să identifice autorii hack-ului.

Fondurile furate de la Bitfinex nu este singura problema

Recuperarea fondurilor furate este doar una dintre problemele în care este implicat Bitfinex. Cazul procurorului general din New York (NYAG) împotriva Bitfinex și Tether a generat deja cheltuieli de peste o jumătate de milion de dolari. Aparent, procesul de revizuire a documentelor a necesitat participarea a peste 60 de avocați.