Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a exprimat din nou opinii publice despre activele digitale. Recent, ea a afirmat că instituțiile financiare nu trebuie să piardă din vedere cererea de criptomonede stabile.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Lagarde a susținut:

„Convingerea mea personală cu privire la problema criptomonedelor stabile este că nu trebuie să pierdem poziția de conducători. În mod clar, există cerere pentru acestea și trebuie să răspundem.”

Criptomonedele stabile sunt monede digitale bazate pe un bun fizic sau valută existentă și au rolul de a minimiza volatilitatea prețurilor.

La începutul lunii septembrie, Lagarde era încă șefa Fondului Monetar Internațional (FMI) și a fost nominalizată pentru a fi următorul președinte al BCE. Atunci, ea a afirmat că se va concentra pe capacitatea instituțiilor de a se adapta la schimbările rapide din industria financiară:

„În cazul noilor tehnologii – inclusiv a monedelor digitale – asta înseamnă să fii atent la riscuri în ceea ce privește stabilitatea financiară, confidențialitatea sau activitățile infracționale. Trebuie să fie asigurată o reglementare adecvata pentru a orienta tehnologia către binele public. Dar înseamnă, de asemenea, recunoașterea beneficiilor sociale mai largi generate de inovație și de a permite acestui spațiu să se dezvolte”.

Bancile pot pierde rolul de intermediari – publicul ar trece la furnizorii de criptomonede stabile

Mai târziu, în septembrie, FMI a declarat că moneda stabilă ar putea aduce beneficii semnificative clienților și societății, dar nu sunt lipsite de riscuri.

Printre riscuri se numără faptul că băncile și-ar putea pierde rolul de intermediari, deoarece publicul ar trece la furnizorii de criptomonede stabile. Cu toate acestea, Lagarde a prezis că băncile nu vor dispărea, deoarece vor încerca probabil să concureze dezvoltând propriile lor inovații.

Poziția lui Lagarde față de monedele digitale contrastează cu cele ale președinților BCE anteriori – atât Jean-Claude Trichet, cât și Mario Draghi și-au exprimat scepticismul față de acest concept.

CryptoZZ