Agustin Carstens, șeful Bank of International Settlements (BIS), a avertizat din nou că băncile centrale nu trebuie să cedeze rolul de gardieni ai sistemului financiar global în favoarea criptomonedelor.

Avertizarea a fost transmisă într-un discurs susținut la Universitatea Princeton. Potrivit Bloomberg, șeful BIS a asociat proiectele de monedă digitala cu „zgârie-nori strălucitori”. Prin comparație, băncile centrale sunt furnizorii de încredere în infrastructura financiară globală.

Comunitatea cripto a subliniat în numeroase rânduri că sistemul financiar actual dezavantajează numeroși oameni.

Agustin Carstens, la fel ca mulți lideri ai sistemului financiar, are un istoric de opinii anti-cripto. La începutul mandatului său, Carstens a cerut autorităților de reglementare să adopte legi mai stricte pentru a guverna ecosistemul cripto.

Anul acesta, însă, comentariile sale au căpătat o notă de urgență, în special după publicarea whitepaper-ului Libra. Carstens a îndemnat băncile centrale să emită propriile monedele digitale:

”Avem responsabilitatea de a fi liderii în această dezbatere. Chiar nu există altă opțiune decât să o facem, altfel evenimentele ne vor depăși.”

Bancile centrale sustin CBDC

Mai mulți lideri ai băncilor centrale au susținut ideea de lansare a unor CBDC pentru a păstra influența lor în sistemele economice. Banca Centrală Europeană (BCE) studiază modalitățile de utilizare a monedelor digitale. China este, de asemenea, o altă țară interesată de crearea unei monede digitale naționale.

Între timp, secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a declarat că Federal reserve nu are în plan să creeze un dolar digital în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, anul 2020 ar putea fi anul în care va fi lansată o competiție între CBDC emise de băncile centrale.

CryptoZZ