Conform unor informații apărute în publicația Izvestia, Banca Centrală Rusească se va întâlni cu reprezentanți ai comunității financiare pentru a stabili o poziție față de bitcoin și de criptomonedă în general.
O sursă apropiată de Banca Centrală Rusească a declarat pentru Izvestia că guvernatorul ar putea fi deschis față de criptomonedă și că banca centrală ar putea să permită și să reglementeze unele activități bitcoin, mai exact transferurile, plățile și înțelegerile dintre utilizatori.
Elvira Nabiullina, guvernator al Băncii Centrale Rusești, a discutat cum se poziționează Banca Centrală față de Bitcoin într-un interviu.
Întrebată dacă prevede un viitor în care Banca Centrală Rusească ar căuta să dețină rezerve în bitcoin sau să autorizeze moneda în Rusia ca monedă legitimă de schimb, Nabiullina a dat un răspuns deschis la minte dar precaut.
”Deocamdată nu îmi pot închipui o situație în care moneda bitcoin ar putea fi considerată o monedă pentru rezerve, dar urmărim felul în care această piață se dezvoltă. Notăm anumite riscuri și am informat jucătorii de pe piață că identificăm aceste riscuri, pentru că sunt mulți reprezentanți în acel sector care ar putea să recurgă la operațiuni și tranzacții îndoielnice ” a spus Nabiullina ”Știți care este politica noastră față de tranzacțiile îndoielnice, dar urmărim dezvoltarea acestei piețe și vedem că pentru consumatori există o anumită atracție față de mobilitatea bitcoin-ului, expediență, costuri scăzute, deci este un aspect pe care piața îl primește cu brațele deschise. Așadar, vom urmări cu atenție procesul și, dacă este nevoie, vom veni cu reglementări”
Nabiullina a discutat multe alte probleme curente relevante pentru piețele globale și europene, inclusiv posibilitatea ca grecia să iasă din zona euro, poate chiar din Uniunea Europeană. Așa cum sa notat de curând în presă, o astfel de posibilitate ar putea avea un impact semnificativ asupra monedelor digitale.
”Luăm în considerare [ieșirea Greciei din UE] ca unul dintre riscurile posibile care ar crește turbulențele în piețele financiare de pe piața Europeană, luând aminte faptul că Uniunea Europeană este unul dintre partenerii majori de tranzacții și bineînțeles că acest lucru ne îngrijorează. Se poate să existe consecințe și se poate ca acest tip de comportament să devină mai puternic, ceea ce ar reduce ritmul de dezvoltare și de recuperare a comunității europene, și să scadă cererea de produse”
Nabiullina a refuzat să facă speculații pe marginea posibilității ieșirii Greciei din Uniunea Europeană.
Ca răspuns la o întrebare directă, Nabiullina a comentat acțiunile luate de banca centrală pentru a stabiliza moneda rusească, cum ar fi creșterea dobânzilor.
”Pentru a stabiliza moneda a trebuit să aplicăm o serie de măsuri comprehensive” a spus aceasta ”Situația pe piață se stabilizează treptat, dar în același timp ne confruntăm cu o provocare uriașă de a reduce inflația. Obiectivul nostru este să o reducem la 4%”
Înapoi la Știri Bitcoin