Mt. Gox. Prăbușirea. Povestea oficială este că bazarul a fost spart de mai multe ori, începând cu anul 2011. Dacă Mark Karpeles, directorul companiei în zilele sale bune, era conștient, îl interesa sau a fost complice la fraudarea firmei este greu de spus. Furtul a fost unul de proporții, iar cauza a fost simplă –pui mâna pe fondurile clienților, fonduri localizate central în controlul unei singure entități, iar apoi poți urmări cum aceste fonduri dispar.
Cercul vicios durează de pe vremea când oamenii făceau schimb de pene pe mărgele. Rezultatul nu este niciodată nou, dar ultima iterație de fraudă cu siguranță că este.
Acest sistem descentralizat nu a funcționat niciodată pentru consumatori, dar cum, ultima tehnologie din lume poate să exploateze această paradigmă defectuoasă în viitorul apropiat. În secolul 21 al finanțelor, se pare că suspecții sunt pregătiți să schimbe această schemă piramidală și să ocupe avuția unei întregi țări în tot acest proces.
Cum ți s-ar părea dacă guvernul tău, cele mai mari bănci private și chiar Google și Microsoft ar lucra împreună pentru a centraliza toate interesele tale financiare în rețeaua lor menținută privat?
Nu s-a mai întâmplat asta o dată?
Bun, putem să-l întrebăm pe JP Morgan Chase, pe cei de la FNI, Home Depot, Target sau Guvernul american despre ce înseamnă să ți se spargă conturile și să pierzi informațiile financiare și de identificare pentru zeci de milioane de oameni. Acestea au fost doar incidente izolate de breșe în securitate. De data asta însă va merge totul ca uns. Iată cum.
Locul în care se testează formula este Marea Britanie. Capii planului sunt Cabinetul Britanic, banca centrală și industria de servicii. Planul este o bază de date centralizată, sau ”seif digital” (sună mai sigur, nu-i așa?) care va păstra toate informațiile personale și date finanicare importante ale cetățenilor țării.
Aceștia își dau adresele, numerele de telefon, detaliile despre taxele plătite, unde se află și unde sunt înregistrați pentru vot, antecedente în trafic și cereri de șomaj, informații despre credite, pensii și conturi bancare, toate merg către niște terți controlați central, aleși de guvern.
S-ar crea ”un pașaport digital”, la finalul anului, ca prototip pentru noul sistem. Scopul, în afară de centralizarea tuturor informațiilor către terți, este de a înlocui și actualiza procesul de deschidere a contului pentru lucruri ca și conturile bancare. În loc să vii cu un pașaport fizic al declarațiilor bancare, totul se află deja într-o bancă digitală.
Această decizie a întâmpinat de critici, care văd tot felul de situații în care formula ar putea să eșueze, iar temerile lor sunt legate de mai multe evenimente recente din întreaga lume.
”Tocmai prin natura sa, acest seif va deveni instantaneu o atracție pentru hackeri care vor să fure informații valoroase” a spus Emma Carr, director al companiei Big Brother Watch. ”Ținând cont că atacurile cibernetice de profil înalt se întâmplă zilnic, publicul are motive să își pună problema că datele ar putea fi compromise.”
Nu aveți încredere în Guvern?
Cum ar trebui asigurate aceste informații extrem de valoroase, pentru a nu fi folosite de cei responsabili de protejarea lor? Sperăm că nici o companie implicată nu ar încerca să facăbani monetizând și vânzând o astfel de listă către firmele de marketing care ar putea să facă afaceri de câteva milioane bune. Nu ar fi etic, ca să nu mai vorbim de legalitate.
”În acest moment, publicul are puțin control asupra datelor sale și dă foarte puține informații despre cine are acces și pentru ce motive” a spus Carr ”Dacă acest proiect merge mai departe, publicul trebuie să primească informații clare despre felul în care datele lor vor fi folosite și cum pot menține controlul asupra lor.”
Beneficiile pentru stat includ urmărirea celor care se sustrag taxelor, cel puțin la nivel de individ. De asemenea, ajută la identificarea acelora care s-ar putea califica sau nu pentru ajutoare de la stat și ar putea crește abilitatea de a-i controla pe cei analizați.
Publicația Telegraph a primit documente despre cum a fost conceput planul de către Asociația de Impulsionare a Economisirii Taxelor și de către Proiectul de politică Investițională. Acestea sunt fundații non-profit ale băncilor și serviciilor din industria financiară. Iată un rezumat al planului:
”În timp ce un simplu document de identificare autentic poate fi foarte benefic în sine, funcționalități suplimentare pot transforma aplicația combinată într-o unealtă puternică. Ne gândim la acest lucru ca la un pașaport digital care ar permite consumatorului să administreze multe aspecte ale economiilor lor, inclusiv deschiderea unui cont pentru a cumpăra un produs financiar mai rapid și mai ușor; transferarea economiilor între furnizori; partajarea informa’iilor cu terți selecționați pentru a asista administrarea economiilor; menținerea la zi a registrelor cu toți furnizorii ”
Pentru a proteja consumatorii, serviciul inițial ar fi unul opțional, ar veni doar cu cele mai înalte nivele de securitate a datelor și ar oferi informații terților doar după ce clientul le oferă permisiunea.
Unde se integrează companii ca Google și Microsoft în tot acest plan? Ei transformă întreg procesul în aplicații pentru telefon, făcând totul mai ușor, în așa fel încât aceste informații valoroase să fie partajate, centralizate și privatizate.
Cei care nu învață din istorie…
Dacă scoatem din ecuație toate datele istorice ale acestor scheme centralizate care o iau în jos și care îl dezavantajează pe omul de rând, de la Mt. Gox și până la JP Morgan Chase, povestea asta poate să înceapă bine și să se strice pe parcurs. Recrutarea militară nu a început ca înrolare obligatorie pedepsită cu închisoarea, doar în funcție de vârstă și de documentele de identitate. La început, se făcea pe bază de voluntariat.
Sistemul de Venituri din Taxe nu a fost de la început o hoție legalizată, făcută să tâlhărească toți cetățenii pentru a susține grandoarea revoltătoare a guvernului. A început ca un mic supliment guvernamental care era impus doar datorită elitelor bogate.
În prima etapă, toate lucrurile sună mai bine, mai ușor și mai convenabil. Trebuiesc citite anexele scrise mic, acolo unde îți dai seama că ți se spune să-ți vinzi sufletul și afli care sunt adevăratele costuri ale afacerilor centralizate. Citește cineva zecile de pagini de ”Termeni și condiții” înainte să își dea acordul? Nu, iar corporațiile știu asta. Culmea este că oricum nu sunt ușor de înțeles, chiar dacă le citești.
Rețineți că programul este deocamdată voluntar. Ce se întâmplă când cineva, cândva, va decide să nu mai aștepte ca oamenii să se înscrie de bună voie? Introduci programul obligatoriu. Atunci, nu vei mai putea să refuzi. Finanțele private, parolele, nu vor mai fi sub controlul tău. Siguranța ta devine centralizată, însemnând că a fost vândută unor terți. Așa începe întotdeauna. Este mai bine, până în ziua în care devine mult, mult mai rău.
Fiecare țară va avea propriul serviciu financiar Mt. Gox, cu propriul Mark Karpeles – oameni care adoră să fie șefi, dar nu le pasă ce se întâmplă cu banii tăi. Cu siguranță că totul o să meargă bine. Au totul sub control. Întrebarea se pune, tu ai propria situație sub control?
Răspunsul pentru această inițiativă este același care a fost pentru bieții oameni care au investit în Mt. Gox. Cea mai bună metodă de a te proteja este să nu renunți niciodată la controlul total.