JPMorgan și-a demonstrat interesul pentru exploatarea tehnologiei blockchain prin crearea rețelei Interbank Information Network, ce reprezintă un competitor direct pentru platforma similară creată de Ripple.

În ultimele săptămâni, patru bănci majore s-au alăturat gigantului financiar în dezvoltarea platformei specializate de transferuri internaționale de bani.

Australia and New Zealand Banking Group Limited (ANZ), este unul dintre fondatorii Interbank și joacă un rol major în integrarea tehnologiei DLT pe platformă. De asemenea, banca derulează în prezent un parteneriat cu IBM pentru dezvoltarea unei infrastructuri de uz intern bazate pe blockchain.

Până în prezent, ANZ nu a anunțat intenția de a utiliza tehnologia în produse comerciale pentru clienți, dar este clar implicată în aplicarea acesteia. ANZ este pe locul trei ca dimensiuni în Australia.

Royal Bank of Canada, banca centrală a Canadei, a optat să se implice în dezvoltarea industriei blockchain ca urmare a interesul demonstrat în această țară pentru cripto. În calitate de participant în rețeaua Interbank, banca urmărește să își eficientizeze sistemul de transferuri interbancare.

De asemenea, s-a dovedit interesată să aplice tehnologia și în efectuarea de plăți către clienții instituționali.

Societe Generale a început să exploreze oportunitățile oferite de tehnologia blockchain încă de anul trecut. La începutul acestui an, banca și-a exprimat intenția de a digitaliza tranzacțiile internaționale.

Împreună cu câțiva parteneri europeni, banca caută modalități de stocare sigură a datelor și de transmitere a informațiilor. Construirea întregului ecosistem pentru finanțarea comerțului internațional va necesita mult timp și efort.

Prin intermediul Interbank

Societe Generale dorește crearea unui registru accesibil între bănci. Acest lucru va îmbunătăți viteza de rezolvare a situațiilor care necesită controale de conformitate, informații defectuoase sau date care lipsesc. Pentru consumatori și corporații, acest lucru va aduce schimbări pozitive, deoarece plățile pot fi decontate mult mai repede.

Santander s-a implicat în numeroase proiecte de implementare a tehnologiei blockchain, inclusiv în colaborare cu Ripple. Filiala din Marea Britanie a început să utilizeze blockchain pentru plăți internaționale instante în luna mai. În aprilie au lansat o aplicație de plăți bazate pe tehnologia dezvoltată de Ripple, dedicată industriei de remitere.

JPMorgan este inițiatoarea proiectului Interbank și a demonstrat convingerea că blockchain va juca un rol important în domeniu bancar.

În ce privește criptomonedele în sine, însă, banca a rămas foarte prudentă, nefiind interesată să exploreze opțiuni în acest domeniu.