Una dintre cele mai frecvente acuzații aduse Bitcoin de către autoritățile de reglementare, guverne și bănci centrale este că este folosit pentru spălarea de bani de către organizații criminale, însă rareori sunt prezentate și argumente care să susțină aceste declarații.

Autoritățile din Hong Kong au ieșit în public cu un raport care contrazice acest tip de afirmații – Raportul de evaluare a riscurilor cu privire la spălarea de bani și finanțarea terorismului declară negru pe alb că nu au fost indentificate legături între activitățile crimei organizate și criptomonede.

Elaborat de un organism inter-guvernamental (FATF) care elaborează măsurile de protecție împotriva spălării de bani și a activităților teroriste, raportul menționează că nu au fost identificate situații în care criptomonedele să fie utilizate pentru activități criminale de tipul traficului cu droguri, contrabanda sau finanțarea terorismului. Din această perspectivă nivelul de risc este considerat foarte scăzut.

Singurele riscuri asociate cu utilizarea criptomonedelor identificate se referă la utilizarea acestora in scheme piramidale/Ponzi sau ca plată pentru crime cibernetice, de tipul șantajului ransomware.

Abordarea oficială a autorităților cu privire la potențialul de fraudă este că avertizarea cetățenilor cu privire la riscuri este suficientă, iar acțiunile directe sunt necesare doar în cazul în care s-au comis infracțiuni.

De asemenea, este interesant faptul că raportul afirmă că Bitcoin și celalalte criptomonede nu ar trebui să fie văzute ca o amenințare la adresa economiilor prospere și a piețelor libere.

”Hing Kong este una dintre economiile cele mai prospere, cu o piață de schimb dezvoltată și liberă, deoarece nu există restricții pentru fluxurile de capital. Criptomonedele sunt mult mai atractive pentru economiile în care populația încearcă să se ferească de controalele prea stricte sau în care rata de inflație este atât de mare încât caută alternative la monedele naționale.”

Spre deosebire de celalalte guverne din regiune, Hong Kong nu consideră necesar să creeze reglementări care să limiteze utilizarea legitimă a criptomonedelor, deoarece legislația actuală de combatere a infracțiunilor financiare sunt suficiente pentru a pedepsi eventualele abateri, indiferent ce tip de monedă este implicată.