Cine a frecat pentru prima oară două bețe și a reușit să facă focul? Poate era misogin. Sau poate era un tip rău. Nu știu dacă pentru noi, cei care folosim astăzi focul, mai are vreo importanță.

Ca să folosim exemple mai concrete, Henry Ford era un antisemit îngrozitor. Și totuși, astăzi toate industriile se bazează pe eficientele benzi de asamblare.

Cu alte cuvinte, identitatea sau caracterul creatorului contează prea puțin când vorbim despre o creație. De aceea obsesia presei pentru identitatea creatorului bitcoin care își spunea Satoshi Nakamoto era așa de prostuță. Știm ce face bitcoinul, știm cum funcționează iar codul este public. Este ridicol să ne concentrăm pe autor și mai ales este distructiv.

Pâine și circ. Identitatea creatorului bitcoin nu are legătură cu tehnologia

În afară de faptul că bătrânul Dorian Nakamoto a fost hărțuit și Craig Wright a fost pus în lumina reflectoarelor, acest circ distrage atenția publicului de la niște întrebări mult mai interesante despre bani și despre societate pe care munca lui Satoshi și proiectul lui le ridică.

identitatea creatorului bitcoin

De ce mai durează încă câteva zile să transferăm banii între două conturi bancare, din moment ce un tocilar anonim a demonstrat că valoarea poate fi transmisă în orice colț al lumii în câteva minute? Mai pot să funcționeze controalele capitale în era Internetului și dacă nu, ăsta e un lucru neapărat rău? Și cum adică nu sunt de fapt proprietarul acțiunilor din portofoliul meu?

Mult prea mulți oameni sunt mai puțin interesați de ideile cu adevărat importante decât de discuțiile despre oameni. Cum ar spune președintele Trump – TRIST!

Și totuși, bitcoinul deschide multe căi noi. Când îți petreci timpul explorând firul roșu al criptomonedelor, inevitabil începi să te gândești la identitate – când este importantă, când nu este importantă și de ce.

Desigur, sunt momente în care te ajută să cunoști identitatea cuiva. Sunt momente în care nu se poate altfel. De exemplu afacerile trebuie să știe câte ceva despre clienții lor ca să se păzească de anumite riscuri pe de-o parte și pentru „îmbunătățirea serviciilor” pe de alta. Știm despre tot felul de escroci care se dau drept administratori ai unor afaceri și care dau atacuri phishing folosindu-se de identități furate. Da, ei chiar merită să fie demascați.

Dar există momente în care identitatea unui om poate să le întunece oamenilor judecata. Nici măcar comunitatea bitcoin nu este imună la această problemă.

BIP-uri pseudonime

În martie, Chris Stewart, co-fondatorul SureBits, trimitea o propunere de îmbunătățire a protocolului bitcoin (BIP), într-o perioadă în care dezbaterea despre scalabilitate era aprinsă. Descria în prezentarea pe GitHub și niște pericole:

„Se vede politizarea schimbărilor la nivel de protocol. Criticile acestor schimbări se transformă încet în critici la adresa celor care trimit propunerile – nu se limitează la ce conțin de fapt propunerile. Ăsta este cel mai rău lucru care se poate întâmpla într-o meritocrație.”

Pentru a rezolva această problemă, Stewart a propus ca BIP-urile să fie trimise anonim. „Asta înseamnă că BIP-urile pot să fie propuse și examinate în baza meritelor tehnice”, a scris acesta.

Și dacă un dezvoltator vrea să primească credit după ce un BIP a fost acceptat, Stewart a inclus o metodă prin care să își demonstreze criptografic identitatea – ca să evităm un alt circ în stilul  Craig Wright.

Într-o conversație acum câteva săptămâni, când bifurcația Segwit2x încă nu avusese loc și tribalismul bitcoin ajunsese la maxim, Stewart a dat alt motiv pentru care tehnologii aar putea să vrea să discute ideile lor fără să li se atribuie.

„Cred că tot mai mulți oameni trebuie să fie conștienți de identitatea lor online – care poate să aducă niște consecințe aspre. Cred că orice persoană cunoscută din domeniu este hărțuită.”

Așadar, data viitoare când cineva te întreabă cine crezi că este Satoshi, nu intra în joc. În schimb, fă-i să răspundă altă întrebare – Cine a inventat pantalonii?