Ministrul finanțelor din India Arun Jaitley a prezentat planul de buget parlamentului. Cel mai important eveniment financiar din India este așteptat cu speranță și îngrijorare.
Bugetul trebuia să ajute economia bolnavă, afectată de demonetizarea a 86% din monedele aflate în circulație pe 8 noiembrie 2016.
Guvernul propune tăierea taxelor pentru cetățenii cu veniturile cele mai mici la 5%, de la actualul 10%.
Guvernul are în plan și să aplice o penalitate masivă banilor din aprilie 2017.
Exercițiu populist
Canalele media din India au prezis un buget populist, după ce președintele indian Pranab Mukerjee a ținut un discurs pentru a deschide sesiunea bugetară a parlamentului. Președintele a menționat în discurs că la baza politicilor guvernamentale se află ajutorarea săracilor, castelor inferioare, populației aflate în suferință și exploatată, cei care au fost lăsați în urmă, fermierii, lucrătorii și tinerii.
Așteptările din partea canalelor media și cetățenilor s-au dovedit a fi corecte, după ce Jairley a tăiat taxele aplicate cetățenilor de pe ultimeel trei trepte economice
Cifrele fiscale nu sunt realiste
Conform agenției de presă Reuters, deficitul fiscal a Indiei în primele nouă luni din decembrie 10„6 a fost de 73,87 de miliarde dedolari. A ajuns la aproape 94% din ținta de buget pentru anul financiar care se încheie în martie 2017. În timp ce ministrul de finanțe a promis să păstreze deficitul la 3,2% din PIB, cifrele par nerealiste. Varun Khandelwal, director administrativ la Bullero Capital din Delhi a declarat că partea legată de defictul nu pare foarte credibilă. ”Jaitley își lasă loc să depășească acest deficit propus mai târizu. Cred că oamenii vor pune sub semnul întrebării matematica fiscală în următoarele zile.
India se confruntă și cu alte provocări – nevoia masivă de infrastructură și dezvoltare rurală, restricții fiscale și licitațiile de stat în urma cărora nu au obținut nici 10% din cât prefiguraseră.
Penalizări pentru utilizarea banilor gheață
Ministrul finanțelor din India ar urma să taie taxele pentru categoriile defavorizate iar acest lucru ar putea să aducă puțină relaxare pentru clasa de mijloc, destul de mică dar vocală. Rămâne însă problema bazei de taxare jalnice, comparativ cu populația mare a țării.
Se estimează că doar 1% din indieni plătesc o taxă pe venit. Reducerea de taxe pe venit ar putea să însemne că mai multe persoane vor începe să își plătească taxele și asta înseamnă cei care au deja bani disponibili vor avea și mai mulți.
Cu toate acestea, lărgirea bazei de taxare este posibilă doar dacă guvernul este eficient la colectarea taxelor. În această privință, ministerul de finanțe a introdus o pedeapsă de 100% la plățile cu bani gheață de peste 300 000 de rupii (în jur de 4500$), începând cu data de 1 aprilie 2017. Acest lucru se implementează pentru a descuraja tranzacțiile cu bani.
Atacul minisrului de finanțe asupra banilor continuă. Indienii sunt hotărâți să țină în frâie tranzacțiile cu bani gheață, care numără 68% din toate tranzacțiile din țară, conform unui raport CLSA citat de Business Standard.
Prețul bitcoin va exploda
Dacă indienii sunt pe atât de serioși pe cât par în legătură cu eliminarea banilor gheață, atunci tehnologia blockchain va avea un rol important.
India poate folosi portofele electronice și sisteme de plată digitale bazate pe blockchain.
Institutul de Dezvoltare și Cercetare a Tehnologiei Bancare, adică ramura de cercetare a băncii centrale din India, a publicat deja o lucrare albă numită ”Aplicațiile Tehnologiei Blcokchain în Sectorul Financiar din India”, care explorează ideea unei bănci centrale bazată pe monedă digitală.
În timp ce guvernul face presiuni pentru o țară bazată doar pe bani electronici, efectele duc la o anxietate considerabilă, iar prețul bitcoin explodează.
Ar fi interesant de văzut care sunt efectele restricțiilor asupra prețului bitcoin începând cu luna aprilie, când intră în vigoare restricțiile.
Vor trece indienii la o monedă care nu poate fi urmărită de autorități?