Moneda bitcoin pare în sfârșit să își revină. În ultima săptămână prețul pentru moneda virtuală a intrat într-o ușoară creștere. Creșterea monedei de la 200 la 300 este amețitoare. Cei care au anticipat creșterea și au speculat acest lucru ar putea să deschidă șampania în seara asta.
Cererea este însă superficială. Sunt prea puţini mineri pe piaţă. Mai e nevoie de procesori comerciali şi de noi înscrişi în domeniu care să cumpere bitcoin. Toatea acestea sunt semne că preţul s-a plafonat pentru o perioadă. Oricât de distractiv ar fi să citești diverse analize de piață pentru direcția prețului monedei bitcoin, toate acestea au prea puțină valoare reală în a ne ajuta să înțelegem ce se va întâmpla cu moneda Bitcoin mâine.
Gheața se va sparge cu adevărat în ceea ce privește Bitcoin-ul în momentul în care vor apărea doi factori. O infrastructură care să permită oamenilor să primească bani pentru Bitcoin fără rețineri și o societate sau un impuls economic. E nevoie de un eveniment care să oblige oamenii care în alte condiții nu ar schimba felul în care fac lucrurile să acorde domeniului o fărâmă de încredere.
Infrastructura bitcoin
Prima condiție începe să fie îndeplinită, pentru că se crează un mediu reglementat mai clar. Lente, destul de neîndemânatice și porst gândite, așa cum sunt în general reglementările la început, au totuși avantaje. Vor da posibilitatea entuziaștilor Bitcoin să știe dacă o echipă de mascați o să le bată sau nu la ușă. Pe de altă parte, dacă reglementările sunt prost gândite, vor face ca afacerile bazate pe Bitcoin să evite anumite jurisdicţii. Îşi vor îndrepta inovația, banii și locurile de muncă în altă direcție. În astfel de momente se poate vedea foarte bine unde și cum se mută balanța puterii.
Mediul de reglementări nu este încă format şi matur. Este totuşi ceva mai bine definit. Începem să vedem o urmă de interes faţă de bitcoin din partea sistemelor fiananciare tradiţionale. Unul dintre exemple ar fi investiţia de 75 de milioane de dolari a celor de la NYSE în Coinbase. Fondul de investiții bitcoin al lui Barry Silbert va deveni un fond cu tranzacție publică. Deși susţinătorii bitcoin sunt departe de a fi fani ai actualului system financiar, este de apreciat interesul lor (și banii pe care îi investesc). Trebuie să ţinem cont mai ales de faptul că succesul bitcoin le-ar submina în totalitate modelul de afaceri.
Începe să se vadă că infrastructura bitcoin devine suficient de puternică pentru a ține sub control un flux mare de interes. Vom vedea dacă cei care au profitat de sistemul monetar actual vor realiza că moneda Bitcoin le amenință puterea. Este posibil să dezvolte o antipatie majoră pentru sistemul virtual, sau să îl adopte. Acestea fiind spuse, avem nevoie doar de încă un lucru pentru a transforma moneda virtuală într-un success. Acest lucru, din păcate, va fi un dezastru financiar mondial care va schimba lumea din rădăcini. Pare din ce în ce mai clar că ne îndreptăm în această direcție.
Instabilitate politică şi economică
Conform ZeroHedge, Alan Greenspan își face acum griji în legătură cu trilioanele de dolari care au fost printate de bănci pentru a menține piața de capital pe linia de plutire. Între timp economia pare să fie în continuă recesiune. Situația ar putea să dea drumul unui val distructiv de inflație care să scoată lumea în stradă.
Luna trecută a ieșit la iveală că fostul acționar al rezervei federale Alan Greenspan, arhitectul politicii monetare din Statele Unite, anticipează un eveniment major al pieței, ca rezultat al triliardelor de dolari pompați în sistem în ultimii ani. Conform acestuia, urmează un eveniment istoric.
Părerile lui au fost împărtășite și de cunoscutul analist de resurse Brien Lundin, care s-a alăturat lui Greenspan pentru discuții private la Conferința de Investiții din New Orleans. În cel mai recent interviu al său, Lundin vorbește și despre câteva dintre ideile lui Greenspan despre politica monetară și economică pe care o avem la ora actuală, și dezvoltă și ideea că ”urmează un eveniment istoric”.
”Greenspan a venit la mine cu câteva argumente bune…își face griji în legătură cu inflația…Mai exact, este îngrijorat de relația cu imensele, sau mai bine spus, excesivele, rezerve care se apropie de 3 triliarde de dolari deținuți de balanța federală în acest moment…Acei bani atârnă asupra economiei americane ca un balon de lichidități care își caută acul. De fapt Greenspan a vorbit despre această situație ca despre un butoi de pulbere al inflației care nu are nevoie decât de o scânteie.”
Moneda virtuală va însemna emorm pentru mulţi oameni în următorii ani. Pe termen scurt, totuși, realitatea este că există un zid împotriva haosului care ne amenință și care vine de la aceeași oameni care au dezlănțuit ultima criză financiară. Este clar că nu și-au învățat lecția.
Cumpărați Bitcoin, s-ar putea să fie cea mai bună investiție pe care o veți face vreodată.