Biblioteca Britanică a făcut de curând un studiu pe aproape 3000 de participanți în scopul de a crea o Magna Carta digitală pentru era Internetului, studiu care a rezultat într-o listă de declarații pentru World Wide Web.
În mare 500 de stipulații au fost concepute de către grupul de respondenți cu vârste între 10 și 18 ani.
Cel mai important ultimatum dat a fost ca internetul să fie liber și necontrolat de guverne sau entități corporatiste. Clauza numărul 1 din Magna Carta Digitală este:
”Web-ul pe care ni-l dorim nu va lăsa companiile să plătească pentru a-l controla și nu va lăsa guvernele să ne restricționeze dreptul la informație.”
Proiectul, numit Drepturile mele digitale coincide cu cea de-a 800-a aniversare a Magna Carta (15 iunie 1215) și cu cea de-a 25-a aniversare a Internetului.
”Proiectul a fost conceput pentru a încuraja tinerii să se gândească la problema intimității, a accesului la informație și a libertății, probleme ridicate și de Magna Carta, în era digitală” spune Sarah Shaw, manager de proiect din partea Bibliotecii Britanice pentru Magna Carta.
Între primele 10 din cele 500 de clauze votate de vizitatorii de pe site-ul bibliotecii, marea parte își arată susținerea pentru un internet liber și deschis pentru toată lumea, fără supraveghere și cenzură.
- Internetul pe care ni-l dorim nu va permite companiilor să plătească pentru a-l controla și nu va lăsa guvernul să ne restricționeze dreptul la informație.
- Internetul pe care ni-l dorim permite libertatea de exprimare
- Internetul pe care ni-l dorim este liber de cenzura guvernamentală în toate țările
- Internetul pe care ni-l dorim nu permite nici un fel de cenzură guvernamentală
- Internetul pe care ni-l dorim este disponibil pentru toți cei care vor să îl folosească
- Internetul pe care ni-l dorim este liber de orice fel de cenzură și supraveghere în masă
- Internetul pe care ni-l dorim permite acces în mod egal la cunoștințe informații și știri curente în toată lumea.
- Internetul pe care ni-l dorim are libertate de exprimare
- Internetul pe care ni-l dorim nu va fi cenzurat de guvern
- Internetul pe care ni-l dorim nu vinde informațiile noastre personale și preferințele pentru bani și spune foarte clar dacă site-ul/compania intenționează să facă asta.
Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web, și-a exprimat susținerea pentru proiect. ”Este important ca tinerii să se gândească de pe acum la viitor, când încă se decide ce fel de viitor va fi” a spus acesta.
Berners-Lee este critic declarat al agențiilor de spionaj americane și britanice și a criticat NSA și GCHQ în declarații online. Consideră că Magna Carta este primul pas către guverne deschise și democrație adevărată.
”Dacă nu avem un internet deschis și neutru pe care să ne putem baza fără să ne întrebăm ce se întâmplă de partea cealaltă, nu putem avea guverne deschise, o democrație bună, sistem de sănătate bun, comunități conectate și diversitatea culturii. Nu este naiv să ne gândim că putem avea asta, dar este naiv să credem că putem să stăm deoparte și să ne vină de-a gata.” a spus acesta.