O pânză digitală denumită Satoshi’s Place creată cu ajutorul rețelei Lightning permite oricărui utilizator să deseneze orice dorește, la prețul de 1 satoshi per pixel. Pânza are dimensiunea de 1 milion de pixeli și se dorește a fi o demonstrație a ușurinței cu care rețeaua Lightning poate susține numeroase micro-tranzacții, însă ca orice intenție bună, Internetul a transformat-o într-un loc dedicat jignirii adversarilor.
În acest caz, pânza digitală Satoshi’s Place a devenit scena pe care se derulează disputa dintre utilizatorii Bitcoin (BTC) și Bitcoin Cash (BCH). Cu toate că unii au folosit oportunitatea pentru a reda opere de artă precum Monsa Lisa sau Noaptea Înstelată a lui van Gogh, alții au decis să deseneze simboluri ofensatoare la adresa lui Roger Ver deoarece nu există cenzură. Fiecare pixel din imagine poate fi refăcut, iar ironia este că utilizatorii BCH care doresc să remedieze ofensele sunt obligați să utilizeze rețeaua Lighting a BTC pentru a face acest lucru.
Dacă cea mai mare parte a comunității consideră că inițiativa reprezintă o ilustrare practică a capacității rețelei Lightning de a gestiona un volum foarte mare de tranzacții cu sume mici, există și aceia care se plâng de atitudinea copilărească a participanților.
Rețeaua Lightning este un protocol de plăți care funcționează ca un al doilea layer pe blockchain-ul Bitcoin, despre care se speră că va oferi o soluție la scalabilitatea criptomonedei.
Practic, rețeaua deschide un canal de plată prin creare unui portofel multisig care conține o anumită sumă și o adresă a portofelului destinatar pe blockchain. Prin deschiderea acestui canal de plăți, părțile pot realiza un număr nelimitat de tranzacții care nu sunt publicate pe blockchain, iar după ce acestea sunt finalizate, balanța totală este înregistrată și publicată, iar părțile își pot retrage sumele rămase. Lightning permite de asemenea utilizarea canalelor de plată deschise de alții, rețeaua identificând cea mai scurtă cale de a ajunge la destinatar.
În prezent, rețeaua este încă în stadiul de teste, dar se speră ca pe viitor să fie adoptată pentru tranzacțiile mici, reducând astfel numărul de operațiuni pe care blockchain-ul trebuie să le gestioneze.