Fondul Monetar Internațional (FMI) a lansat o lucrare care examinează riscurile și formele de utilizare ale monedelor virtuale ca bitcoin, recomandând un cadru legislativ echilibrat care să nu stăvilească inovația.
Raportul a fost prezentat de către directorul administrativ al FMI Christine Lagarde la Forumul Economiei Mondiale din Davos în timpul prezentării ”Transformarea finanțelor”.
După o prezentare generală a monedelor digitale, raportul urmărește posibilele implicații ale utilizării monedelor digitale (definiție care în cazul de față includ și cupoanele și punctele cumulative pentru promoții) dar și registrele distributive și blockchainul.
Important de menționat este faptul că lucrarea concluzionează că registrele distributive au potențialul de schimba finanțele, reducând costurile și permițând o mai bună includere financiară pe termen lung.
Publicația urmărește și observațiile directorului FMI Christine Lagarde, în care aceasta a spus industriei bancare că orice dezagregare venită din partea acestor tehnologii se va vedea în timp.
Avantajele transferului de bani
Lucrarea dă ca exemplu potențialul tehnologiei de a scădea costurile remitențelor, zonă în care platformele tradiționale are o reală problemă din moment ce comisioanele de tranzacție ajung la o medie de 7,7%.
Costurile trimiterii fondurilor prin rețeaua bitcoin sunt estimate la 1%, ceea ce indică faptul că intermediarii bazați pe blockchain oferă deja servicii de transfer de bani prin bitcoin în țări precum Kenya și Filipine.
Introducerea registrelor distributive, după cum spune aceasta, ar putea de asemenea să reducă timpul de care este nevoie pentru a stabili tranzacțiile de securități, care în acest moment durează până la 3 zile.
Lucrarea continuă prin a spune că ”acest lucru nu doar că ia foarte mult timp, dar părțile implicate în tranzacție au parte de riscuri de acord și contrapartidă. Marile instituții financiare au investit substanțial în această zonă. De exemplu, Goldman Sachs a aplicat pentru un patent pe sistemul bazat pe blockchain (SETLCoin) la sfârșitul anului 2015.”
Dezvoltarea contactelor smart, după spusele raportului, ar putea să încurajeze pe mai departe eficiența tranzacțiilor și a acordurilor în industria securităților.
Cu toate acestea, a notat că procesul introduce riscuri la stabilitatea financiară ”propagând automat evenimente adverse prin sistemul financiar”
Schimbări regulatorii și schimbări de politică
FMI examinează și provocările de reglementare și politici prezentate de monedele digitale, în mai multe zone de risc, printre care protecția consumatorului, spălarea de bani și finanțarea terorismului, taxarea, schimbul și controlul capital și politica monetară.
Totuși, avertizează și asupra faptului că autoritățile globale vor întâmpina cel mai probabil dificultăți în a ajunge la niște definiții clare și consistente, din cauza razei de acțiune internaționale și a ”naturii descentralizate care nu se potrivește ușor cu modelele de reglementare tradiționale.”
În concluzie, deși a recunoscut dificultățile provocărilor enumerate mai sus, lucrarea recomandă crearea unor cadre legislative pentru monedele digitale atât la nivel internațional cât și domestic, care să protejeze împotriva riscurilor fără să sufore inovația.
”Monedele virtuale și tehnologiile de la baza lor pot să ofere servicii financiare mai rapide și mai ieftine și pot deveni o unealtă puternică pentru includerea financiară în profunzime în țările în dezvoltare” a spus Lagarde. ”Provocările vor fi acum felul în care recoltăm aceste beneficii și în același timp felul în care prevenim utilizării ilegale, cum ar fi spălarea de bani, terorismul financiar, frauda și chiar circumvenția controlului capital”
Sursa – Daniel Palmer via CoinDesk