Revistele Bloomberg, Baron și Washington Examiner au raportat în ultimele zile faptul că lansarea tokenului JPMCoin de către JP Morgan a impulsionat creșterea prețului Bitcoin. Acest tip de afirmații demonstrează că presa mainstream nu înțelege conceptul de criptomonede sau modul de funcționare al Bitcoin.
Titlurile din presă au fost generate de două aspecte lipsite de legătură: săptămâna trecută, banca JP Morgan a anunțat lansarea unui token denumit JPMCoin. Acesta pare să fie un tip de criptomonedă stabilă bazată pe un blockchain propiu, ce este folosită intern de JP Morgan pentru a facilita transferurile de fonduri pentru clienții de mari dimensiuni. Este așadar un sistem centralizat, cu acces restricționat, ce folosește tehnologia DLT.
Patru zile mai târziu, prețul Bitcoin a început să crească, apropiindu-se de valoare de 4000$.
Presa mainstream s-a grăbit să asocieze cele două evenimente, cu titluri precum ”Bitcoin primește un imbold din partea JP Morgan, după ce banca a îmbrățișat criptomonedele” (Bloomberg, 19 februarie) sau ”Alternativa la Bitcoin creată de JPMorgan” (The Washington Examiner, 15 februarie). Revista Baron merge chiar mai departe, susținând că ”JPMorgan tocmai a ucis visul Bitcoin”.
Confuzie cu privire la conceptul de criptomonede
Conceptul Bitcoin este bazat pe ideile de descentralizare, lipsa unei autorități centrale și acces nerestricționat. JPMCoin nu are niciuna dintre aceste caracteristici, dar faptul că este bazată pe tehnologia blockchain a dat naștere la confuzie.
Pe de o parte, lipsa de educație a jurnaliștilor mainstream cu privire la conceptele despre care scriu este un aspect negativ. Pe de altă parte, acest tip de titluri popularizează conceptul de criptomonede, dar lasă o impresie falsă publicului.
Prețul Bitcoin a început să crească deoarece apar evoluții importante pe piața cripto. Nasdaq a lansat un indice al prețului Bitcoin, iar o serie de fonduri de pensii au optat să investească în BTC. Rețeaua Lightning continuă să se extindă, facilitând micro-tranzacțiile și adopția Bitcoin ca metodă de plată.
Toate aceste aspecte necesită însă un efort de învățare și înțelegere, pe care presa mainstream nu pare dispusă să îl depună.
Tot ce se poate spera este că popularizarea conceptului de criptomonedă va impulsiona cititorii să afle mai multe informații despre ceea ce înseamnă Bitcoin în realitate. În fond, Oscar Wilde a afirmat că ”singurul lucru mai rău decât să fii vorbit de rău e să nu se vorbească deloc despre tine”.