Un startup australian a lansat un subiect interesant pe Reddit la sfârșitul săptămânii trecute, în care explicau felul în care au reușit să creeze o platformă pentru votul electronic sigură și incoruptibilă, pe blockchainul bitcoin.

Dezvoltatorii de la XO.1 și Flux au făcut pe 6 martie o demonstrație pentru platforma SecureVote. Peste un milion de voturi pe minut au fost ancorate blockchainului bitcoin, reușind să înregistreze aproximativ 1,5 miliarde de voturi pe parcursul unei zile. După explicațiile dezvoltatorilor, asta presupune 11000 de tranzacții în 24 de ore, adică 4% din capacitatea totală a rețelei. Procesul presupune o ușoară creștere a timpului de tranzacție și a comisioanelor.

Co-fondatorul și Directorul pe Tehnologii de la XO.1, Max Kaye, a eplicat că intenția testului a fost să asigure scalabilitatea stratului de verificare și și-a cerut scuze pentru orice inconveniențe cauzate utilizatorilor bitcoin.

”Construim cea mai sigură tehnologie de votare și chiar dacă în prezent nu există în lume alegeri care să aibă nevoie de 1,5 miliarde de voturi, vrem să demonstrăm că tehnologia noastră este de încredere și scalabilă. Așadar, am hotărât să facem un test de câteva ori mai mare decât cazul tipic de utilizare.”a explicat Kaye. ”Din păcate acest lucru va crea ceva neplăceri unora dintre utilizatorii bitcoin, care vor trebui să plătească un comision mai mare pentru a procesa tranzacțiile. La momentul maxim, probabil că vom întârzia câteva tranzacții cu până la 30 de minute și vom crea un backlog de tranzacții care durează maxim 24 de ore. ”

SecureVote este primul sistem de votare viabil din punct de vedere comercial, verificabil, supus auditului și scalabil. Votul poate fi făcut prin aplicații de smartphone și aparate de votare electronice locale. Algoritmul XO.1 se numește Copperfield și permite verificarea și numărarea voturilor fără să compromită anonimitatea votantului.

Startupul a strâns până acum 500 000 de dolari în finanțări într-o primă etapă și ar urma să intre pe piață până la finalul lui 2017. ”Mai multe avansuri tehnologice din ultimii zece ani au făcut posibil acest produs. Este vorba în primul rând de crearea tehnologiei blockchain, care asigură un registru imuabil de voturi verificate.” a explicat Kaye. ”Vom începe în curând o nouă rundă de finanțări care ne va permite să scalăm și să capitalizăm rapid avansul pe care îl avem în această zonă”