Săptămâna trecută, Financial Times a raportat că Google ar fi pe cale să creeze un dispozitiv capabil de quantum computing. Aparent, documentația cu privire la proiect ar fi fost publicată accidental pe site-ul NASA, înainte de a fi retrasă.

vinde bitcoin

Ulterior, Fortune a raportat că Google a dezvoltat un dispozitiv cuantic. Acesta folosește qubits și nu biți tradiționali – și poate efectua calcule matematice complexe într-un timp foarte scurt. Pentru a rezolva aceeași ecuație, supercomputerul Summit 3 dezvoltat de IBM ar avea nevoie de 10.000 de ani.

Documentele citate susțin că Google va putea să avanseze tehnologiile cuantice la o „dublă rată exponențială”. În teorie, acest lucru înseamnă că în următorii 30 ani, Google ar putea sparge  metode de criptare existente.

Ce înseamnă quantum computing pentru criptomonede

Criptomonedele în general se bazează pe criptografie și algoritmi de calcul ce rezolvă ecuații matematice (așa numitul proces de minare). Mulți presupun că dezvoltarea capacității de quantum computing ar însemna sfârșitul criptomonedelor.

Analiștii de la Fortune sunt însă de altă părere:

„Pentru moment, tehnicile de criptare a cheilor public-private pe care se bazează bitcoin și alte criptomonede nu pot fi sparte de un computer cuantic.”

Jack Matier este membru al echipei Quantum Resistant Ledger, un proiect axat pe construirea unei rețele blockchain rezistente la calculul cuantic. El a analizat recent datele cu privire la capacitatea calculatoarele cuantice. A stabilit că acestea vor avea nevoie de cel puțin doi până la cinci ani pentru a reprezenta o amenințare pentru Bitcoin.

Chiar și acest interval ar putea fi o subestimare, deoarece

„există problema persistentă a corectării erorilor, care în prezent reprezintă o barieră pentru calcule corecte și precise”.

Într-un videoclip Youtube publicat anul trecut, Andreas Antonopoulos a explicat că nu numai că Bitcoin se poate adapta la amenințarea cuantică, dar nu există nici o garanție că guvernul sau orice actor care are un astfel de dispozitiv îl vor folosi pentru a sparge algoritmul SHA-256. El a subliniat că există în mod clar ținte mult mai importante precum serviciile bancare online sau codurile nucleare ale lumii.

Alti analisti sustin ca quantum computing pentru criptomonede reprezinta un plus de valoare dezvoltarii ecosistemului.