Tânăr, palid, pasionat de tehnologie, de sex masculin. Cam așa ar arăta un utilizator tipic din comunitatea bitcoin, dacă e să credem rapoartele din presă și discuțiile de pe Internet.
Oare această descriere mai reflectă corect tipicul utilizator bitcoin din 2015? Cei de la Coindesk au testat teoria în cel mai nou sondaj al lor. Au analizat aproape 4000 de persoane din mai multe țări și au obținut un raport de 45 de pagini în care fac tabloul comunității în detaliu, încercă să află cine a adoptat moneda bitcoin, cine nu și de ce contează aceste lucruri.
Scopul declarat al sondajului este încercarea de a identifica metode prin care comunitatea care folosește criptomoneda poate să își lărgească granițele, migrând dinspre schema demografică către noi grupuri cu alte culutri, nevoi și statut economic.
Printre cele mai importante statistici includ
- Profilul complet al utilizatorului bitcoin obișnuit, în funcție de vârstă, sex, locație și educație
- Date detaliate despre felul în care sunt cheltuiți banii digitali – cum îi obțin oamenii și cum îi cheltuiesc
- Sfaturi pentru companiile care dezvoltă tehnologia bitcoin pe piețele emergente și către grupurile sub-reprezentate
- Analiza experților despre problema de branding a monedei bitcoin și de ce contează să îl facem mai accesibil
Dintr-o privire
În mare, răspunsurile la sondaj fac o imagine a tânărului caucazian, care are cunoștințe avansate de tehnologie și care este de sex masculin.
Din cei 3515 respondenți, aproape 60% au peste 35 de ani.
În ciuda numărului din ce în ce mai mare de inițiative cum ar fi Ziua Femeii Bitcoin, femeile care folosesc moneda bitcoin sunt încă o minoritate, 90% dintre utilizatori fiind bărbați. Cu toate acestea, cifra este o mică îmbunătățire de 5.2% în favoarea femeilor față de sondajele din 2013.
În ceea ce privește rasa, 65.8% dintre respondenți au declarat că sunt caucazieni. Pe locul doi sunt asiaticii.
Deși aceste cifre ranforsează stereotipul bărbatului tânăr, alb, alte cifre sunt surprinzătoare. La întrebarea venitului mediu, răspunsurile au fost surprinzătoare – bitcoin-ul a cooptat oameni din toate categoriile de venit. Cei mai frecvenți sunt cei care câștigă între 50 000 și 100 000 de dolari pe an. Unul din cinci respondenți câștigă sub 25 000$ pe an.
Deși mulți sunt la curent cu tehnologia, noțiunea că utilizatorii de bitcoin au rămas cei de la început a fost și ea demontată. Trei sferturi dintre respondenți au spus că au intrat în sfera bitcoin după luna mai a anului 2013 și o treime au început să folosească moneda anul trecut.
Aceste date, ca multe altele, își au limitările lor. Cele 4 sondaje pe internet – oferite în limba chineză, japoneză, spaniolă și engleză – au fost propagate pe diverse grupuri locale de interes, dar au fost accesate predominant prin site-ul principal al publicației CoinDesk și pe platformele de rețele sociale.
Din acest motiv, răspunsurile se leagă în mare parte de cititorii din America de Nord și din Europa și nu reflectă neapărat profilul utilizatorului bitcoin în afara acestor regiuni. De exemplu, studiul în limba chineză a primit relativ puține răspunsuri, deși se știe că în zonă sunt mulți utilizatori de criptomonedă.
Studiul nu a fost făcut să compenseze dezechilibrul, ci arată datele exact așa cum sunt ele.
În termeni de localizare a respondenților, 49.85% sunt din America de Nord, urmați de 32.99%europeni și 9.36% în Asia.