Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, s-ar putea să adopte în viitor tehnologia blockchain. Banca are în plan să se alăture consorțiumului internațional R3 și să dezvolte blockchain-ul bazat pe servicii. Cu toate acestea, în cazul băncilor internaționale mari, nu plănuiește să folosească moneda bitcoin.
”Lucrăm în colaborare cu un consorțium foarte îndeaproape și urmărim direcția tehnologiei blockchain. Studiem documentația și nu pot să elimit posibilitatea că ne vom implica, deși încă nu există o decizie finală” a spus Lev Khasis, vice-președinte pentru Kommersant.
Conform spuselor lui Khasis, deși blockchian-ul este la baza construcției plăților în rețeaua bitcoin, Sberbank nu plănuiește să îl folosească. ”Din câte știu, părerea negativă a autorităților nu s-a schimbat, dar blockchain-ul poate fi folosit pentru partea internă, pentru tranzacțiile între subsidiari și alte bănci. Nu are nimic de a face cu criptomoneda, este doar o altă metodă de contabilitate, simplă, rapidă și de încredere.”
Simon Dixon, director al BnkToTheFuture, a declarat că nu se entuziasmează în legătură cu alăturarea băncii la R3 și că este irelevantă și pentru consumatori. ”Băncile vor folosi blockchain-ul pentru a economisi bani pe partea de back end fără să aibă vreun efect și asupra consumatorilor. Îi ajută când vine vorba de calculele finale. S-ar putea să fie mai rapid, dar nu va fi mai sigur pentru că le lipsește cea mai importantă parte care face blockchain-ul sigur – o criptomonedă ca bitcoin-ul…Bitcoin-ul este cel mai sigur blockchain, pentru că recompensează minerii (auditorii) cu bitcoini nou creați. Fără ca minerii externi (auditorii) să fie impulsionați să verifice tranzacțiile, nu avem o îmbunătățire a securității. Suntem mai pasionați de investiția în tehnologie care face băncile mai puțin importante, decât de blockchain-ul care ajută băncile să comită mai multe infracțiuni pentru că nu folosesc cel mai sigur și transparent blockchain – bitcoin-ul. Autoritățile ruse vor realiza lucrul ăsta în cele din urmă, dar între timp bitcoin-ul nu lucrează cu băncile.”
Conform celor spuse de Dixon, ”să permitem existența blockchain-ului dar să interzicem bitcoin-ul este ca și când le-am da voie oamenilor să vândă mâncarea dar le-am interzice să o mănânce. În primul rând, nu o să funcționeze și va face din bitcoin-ul din rusia o piață neagră foarte flotantă și activă, iar în al doilea rând, blockchain-urile privatizate fără rețeaua globală de auditori care să se asigure că jocul nu este manipulat nu avem nici o îmbunătățire la soluțiile financiare existente. Se pare că un guvern încearcă să se împăuneze folosind cuvântul blockchain, așa cum fac toate băncile în ziua de azi, dar pricep foarte greșit situația și ignoră adevărata inovație numită bitcoin. ”
”Obiectivul declarat al celor de la R3 este ca băncile să se alăture inițiativei de a colabora la cercetare, design și inginerie care va aduce soluții inovative pentru clienții care preîntâmpină cerințele băncilor de securitate, soliditate, performanță, scalabilitate și audit. Sunt sigur că nu este neapărat nevoie să excludem aplicațiile din jurul monedelor digitale și o gamă de aplicații care reies din adopția blockchain-ului. Da, unele bănci ar putea să folosească platforma pentru a adopta bitcoin-ul, dar într-un fel este transparent și răspune reglementărilor. Îmi place să cred că blockchain-ul este ”partea de mijloc” , în jurul căreia un număr mare de aplicații pot fi țesute, una dintre ele fiind partea interbancară și comunicarea între bănci, procesarea plăților și remitențele. Ne place să credem că băncile vor împărți beneficiile cu consumatorii, aceia care crează legea naturală a competiției, pe care am văzut-o deja în fintech și spații pentru finanțe alternative, care acceptă provocarea sau complementează serviciile financiare bancare și ofertele de servicii financiare pe piețele dezvoltate și emergente.” crede Manie Eagar, co-fondator și acționar la Digital Finance Institute și director al Alianței Bitcoin din Canada.
”Reprezentanții băncilor mari și ai instituțiilor financiare care lucrează la tehnologiile blockchain sunt oameni ca și voi. Sunt bitcoin-eri, fani ai cripto. Dar nu pot să le servească asta supraveghetorilor lor, sau oamenilor care se află la conducere. În schimb, împachetează toată povestea în ceva diferit. Știu că despre asta vorbesc. Cei aflați la conducere nu apreciază încă lucrul acesta, dar odată ce se vor îndrăgosti de lucruri de care ne îndrăgostim cu toții vor realiza că lucrurile nu stau chiar așa de diferit până la urmă. Vom ajunge toți la același punct, trebuie doar să le dăm timp” a spus Marco Santori, consilier la compania Pillsbury Law, în cadrul conferinței Latin American Bitcoin de week-end-ul trecut.
Punctul de vedere al rușilor
Ivan Tikhonov, fondatorul Bits Media din Rusia, a făcut la rândul său comentarii pe această problemă.
”SBT Venture Capital, un fond de capital de risc susținut de banca de economii, a declarat deja anul acesta că este interesată atât de tehnologia blockchain cât și de bitcoin. Așadar, Mircea MIhăescu a spus că fondul este interesat de schimbările fundamentale care au efect asupra întregului sistem financiar. Se pare că acum vedem într-adevăr pași adevărați în această direcție.”
Sberbank, prima bancă rusească, intenționează să se alăture consorțiumului internațional blockchain-R3, care include mai mult de 30 de bănci mari din toată lumea.
Președintele Sberbank German Gref s-a declarat de asemenea un susținător al criptomonedei. ”Cu siguranță că nu este ceva ce ar trebui interzis. Ar trebui studiat și înțeles pe de-a-ntregul. Dacă criptomoneda este într-adevăr complicată când vine vorba despre legislație, orice legi legate de tehnologia blockchain vor fi cu siguranță respectate și nimeni nu are în plan să îl interzică. Așadar, nu este un lucru surprinzător că dezvoltarea activă a acestei zone începe cu studiul blockchain-ului și cu implementarea soluțiilor bazate pe el.”
Sursa – Martin Rojko via CoinTelegraph