O persoană care pretinde că ar fi Satoshi Nakamoto a negat că în spatele identității sale s-ar ascunde australianul Craig Wright, printr-o postare către lista de email-uri bitcoin-dev.
Mesajul este de la Satoshi@vistomail.com, adresă care i-a fost atribuită lui Satoshi.
”Nu sunt Craig Wright. Cu toții suntem Satoshi”
Cu toate acestea, mesajul nu este autentificat și este încă neclar dacă nu cumva adresa a fost manipulată sau hackuită. Se presupune că adresa de e-mail a lui Satoshi a fost spartă în luna septembrie anul trecut.
O analiză a datelor cheie PGP făcută de dezvoltatorul Greg Maxwell și Motherboard aruncă și mai multe îndoieli asupra faptului că se pretinde că Wright ar fi creatorul monedei bitcoin.
Wired și Gizmodo au publicat rezultatul investigațiilor lor pe 8 decembrie și au pretins că identitatea lui Satoshi ar fi fost descoperită – creatorul monedei bitcoin ar fi australianul Craig Wright. Poveștile pomenesc de mai multe kei publice PGP despre care se presupune că ar fi create și controlate de Satoshi.
O analiză a metadatelor făcută de Maxwell a scos la inveală o lipsă de consistență problematică atunci când au fost comparate datele de la cheia publică despre care se știe că se află sub controlul lui Satoshi.
Cheia, la care au făcut referire cei de la Wired și Gizmodo, a folosit o serie de cifru diferită de cea a lui satoshi. Această serie de cirfu a fost făcută publică în 2009, cam la un an după ce se presupune că aceasta a fost creată.
Maxwell a postat analiza sa pe r/bitcoin și a notat:
”Faptul că sunt diferite nu m-a mirat, ținând cont că pretind că a fost generată la mai puțin de o zi distanță”
Maxwell a declarat de asemenea că se află în posesia log-urilor de chat pe care a iscutat cu alții problema cheii false a lui Satoshi. Cheia despre care vorbeau Wired și Gizmodo nu a fost dată publicității la momentul respectiv, probabil pentru că nici nu exista atunci.
Motherboard a analizat de asemenea cheia, demonstrând că ar fi putut foarte ușor să fie schimbată pentru a părea că a fost creată în 2008. Crearea unei date de cheie poate fi manipulată schimbând data și momentul pe mașina pe care este creată.
Pe lâncă aceasta, pot fi create parole care se leagă de adresele de email pe care utilizatorul nu le controlează. Jurnaliștii de la Motherboard au demonstrat cum funcționează crearea unei chei datate anterior și a uneia legate de o adresă de email care nu se află sub controlul lor.
Nu se știe deocamdată unde se află Wright. Poliția australiană a făcut o razie la el acasă și la birou la câteva ore după ce au fost publicate articolele din Wired și Gizmodo.