Recent, Simon Dixon, antreprenor și autor al cărții ”banca viitorului” a explicat într-un interviu cu Epicenter Bitcoin că problemele noastre financiare derivă de la bani pur și simplu pentru că ”banii reprezintă datorie”
De la apariția monedei bitcoin în 2009, mai mulți economiști au vorbit despre moneda digitală și potențialul acesteia de a destabiliza sectorul financiar și de a rezolva cele mai multe dintre problemele financiare pe care le avem astăzi. Dixon a explicat conceptul din spatele banilor și băncilor, și cel mai important, ce sunt banii.
”Balanța pozitivă dintr-un cont bancar reprezintă pur și simplu datoria altcuiva, care este creată de bănci. 97% din banii din economie sunt creați în acest fel, ceea ce înseamnă că singura metodă de a conduce sustenabilitate într-o economie este să creezi și mai multe datorii”
Pentru a avea o economie sustenabilă și fără datorii, după cum explică Dixon, e nevoie de o monedă descentralizată ca bitcoin.
Banca viitorului
Cartea lui Dixon, ”Banca viitorului” vorbește despre 3 probleme principale curente
- Depozitele făcute către bănci sunt controlate de bănci
- Băncile pot să cheltuiască acele depozite după bunul plac. Băncile cheltuiesc acele depozite pe lucruri care îi ajută pe acționarii lor, ceea ce nu e bine pentru economie.
- Băncile sunt creatorii banilor. Economia presupune că banca este un intermediar între cei care împrumută și cei care cumpără.
”Motivul pentru care avem probleme financiare în ziua de azi este pentru că suntem blocați într-o schemă piramidală istorică, în care pentru a avea economie trebuie să avem mai multe datorii. Motivul pentru aceasta este pur și simplu pentru că banii reprezintă datorii. Pentru a avea o economie în creștere și stimulată, trebuie ca guvernele să își facă datorii și mai mari, e nevoie ca indivizii să aibă și mai multe datorii, e nevoie ca corporațiile să aibă și mai multe datorii”
Urăsc moneda bitcoin, dar iubiesc blockchain-ul
Băncile mari din lume, printre care BBVA, JP Morgan, Goldman Sachs, Citi banc, UBS și așa mai departe și-au anunțat planurile de a experimenta cu tehnologia blockchain și de a crea propriile lor monede pentru a facilita aranjamentele de tranzacție rapid, cu costuri mici.
Cu toate acestea, după cum explică Dixon, motivul pentru care băncile iubesc blockchain-ul și urăsc moneda bitcoin este pentru că băncile au crezut că este vorba despre o schemă piramidală și au criticat-o multă vreme. Cu alte cuvinte, dacă spun acum că susțin moneda bitcoin, recunosc că au greșit.
”Am crezut că moneda bitcoin este o schemă piramidală nebună. Nu m-am implicat și nu vreau să mă compromit. Așadar, spun că țin la blockchain, și atunci mă pot implica, dar traducerea este – țin la blockchain, urăsc bitcoin-ul” a spus Dixon.
Sursa – CoinTelegraph