Scăderi semnificative ale pieței criptomonedelor

În acest weekend, Bitcoin și restul criptomonedelor au înregistrat scăderi semnificative, care au provocat pierderea a 15 miliarde din evaluarea totală a pieței cripto.

BTC a scăzut până la nivelul de 7000$. Perspectivele pentru următoarele zile nu sunt optimiste, mai ales că și volumul de tranzacții a scăzut sub 4 miliarde.

Față de săptămâna anterioară,  s-au înregistat scăderi de aproximativ 13% ale criptomonedelor de top.

Analiștii de piață sunt de părere că există posibilitatea ca în următoarele zile Bitcoin să scadă la nivelul de 6700$. Asta dacă ”taurii” de pe piață nu reușesc să depășească rezistența.

Ethereum a ajuns la valoarea de 410$ iar Bitcoin Cash a ajuns la 710$.

Fondatorul Wikipedia susține că nu este interesat de un ICO

Jimmy Wales, fondatorul platformei Wikipedia, a declarat că nu este interesat de un potențial ICO pentru finanțarea proiectului. Acesta are rezerve în ce privește tehnologia blockchain:

”E o tehnologie foarte interesantă, însă este clar o bulă și există mult prea mult hype în jurul conceptului”.

În ciuda rezervelor exprimate cu privire la criptomonede, Fundația Wikimedia acceptă donații în Bitcoin încă din 2014. Asta după ce IRS a emis un ghid cu privire la includerea lor în contabilitate.

Co-fondatorul Wikipedia, Larry Sanger, a părăsit proiectul în 2002 și a lansat recent Everipedia. Este un proiect blockchain care dorește să creeze cea mai mare enciclopedie online.

În opinia lui Sanger, tehnologia blockchain va oferi transparență și imutabilitate datelor, corectând unul dintre defectele Wikipedia.

Piața cripto este dominată de dolar, nu de yen

O analiză realizată de Coindesk relevă că tranzacțiile de pe piața cripto sunt dominate de perechea dolar american-BTC, nu yen-BTC, după cum au susținut o mare parte dintre canalele media.

Motivul acestei erori a fost includerea în cifrele raportate a produselor derivative bazate pe yen pe exchange-urile majore precum BitFlyer, în timp ce exclud produsele similare bazate pe USD de pe BitMEx.

Analiza Coindesk relevă că perechea BTC-USD reprezintă 68% din piața de derivative, față de 17% raportat anterior.

CryptoCompare și Coinhills, principalii furnizori de date statistice, au declarat că își vor corecta informațiile publicate pe viitor.

Guvernele nu sunt decise cum să clasifice criptomonedele

Odată cu imboldul piețelor pentru legiferarea piețelor de criptomonede, guvernele naționale se confruntă în prezent cu problema definirii monedelor digitale.

Unele națiuni le tratează ca pe bani (precum Japonia și Germania). Altele le încadrează ca pe bunuri speculative și nereglementate (Mexic și Danemarca).

Statele Unite are în prezent cinci autorități financiare care definesc criptomonedele în mod diferit: SEC le consideră titluri de valoare/securities, în cea mai mare parte, CFTC le consideră commodities, IRS le consideră proprietăți, în timp de Departmentul de Trezorerie și FINCEN au decis să le trateze similar cu celalate valute.

În Europa, definiția variază de la bani privați în Germania, în timp ce Marea Britanie și Franța conștientizează că reprezintă o clasă separată de bunuri ce necesită reglementări distincte.

Elveția, cea mai prietenoasă țară când vine vorba de proiectele cripto, le tratează ca pe valuta fiat, criptomonedele fiind acceptate pentru plata taxelor și impozitelor.

Majoritatea guvernelor sunt de acord că este necesară crearea de legislație specifică pentru piața de criptomonede, însă până în prezent nu au reușit să cadă de acord cu privire la caracterul acestora, în special datorită versatilității conceptului.