Fără să menționeze blockchainul, Putin spune că Rusia trebuie să rămână în ton cu tehnologia | Presa de stat din China spune că blockchainul are nevoie de reglementări ca să crească | Banca Americii a spus despre criptomonedă că prezintă „riscuri pentru afaceri” | Ubisoft studiază utilizarea tehnologiei blockchain

Fără să menționeze blockchainul, Putin spune că Rusia trebuie să rămână în ton cu tehnologia 

În timpul întâlnirii cu Herman Gref, președintele celei mai mari bănci rusești, Sberbank, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre cât este de important să nu rămână în urmă cu tehnologia blockchain.

Sberbank a introdus deja blockchainul în sistemele de stocare și de transfer al documentelor, printr-un parteneriat cu Serviciul Antimonopol Federal (FAS), în decembrie anul trecut. Se pare că  banca urmează să deschidă și un schimb de criptomonedă în Elveția în curând.

Gref a vorbit direct cu Putin despre nevoia de a face programe didactice blockchain. Acesta a spus și că este nevoie de „reglementări foarte atente”, nu de „prohibiție” pentru promovarea inovației.

Ca răspuns, Putin, fără să menționeze blockchainul pe nume, a adus în discuție faptul că Rusia are nevoie de această industrie. „Avem de toate … Petrol, gaz, cărbune, metale de toate felurile … aur, platină, diamante, tot”. Acesta a spus că industria se dezvoltă bine în Rusia și că are „o bază intelectuală bună.”

Putin a adăugat și că Rusia are nevoie de propria „dezlănțuire” și a citat o analogie făcută de un fost ministru al petrolului dintr-o țară arabă: „Epoca de piatră nu s-a terminat pentru că nu mai existau pietre ci pentru că au apărut noi tehnologii.”

După părerea lui Putin, țările care adoptă târziu această nouă tehnologie „vor deveni dependente de liderii dezvoltării, ceea ce Rusia nu poate să permită.”

Putin a mai discutat despre idee și în trecut, când  a lansat criptorubla. Legalitatea acesteia este în continuare în zona gri a legii.

Presa de stat din China spune că blockchainul are nevoie de reglementări ca să crească

Jurnalul Poporului, un ziar oficial al Partidului Comunist Chinez, cere crearea de reglementări pe teritoriul țării, pentru a putea să găzduiască dezvoltarea tehnologiei blockchain.

Într-un articol intitulat „Trei întrebări pentru blockchain” publicat luni, jurnalul discută despre angajamentul guvernului de a susține folosirea tehnologiei. Aceștia discută și despre riscuriile asociate cu utilizarea sa.

„Tehnologia blockchain este încă foarte imatură. Trebuie să fim precauți în legătură cu specula și să separăm inovația tehnologică de cea cu scop de a strânge fonduri. Pentru a promova mai bine și pentru a utiliza tehnologia blockchain, guvernul ar trebui să implementeze politici mai puternice și reglementări.”

Articolul oferă și explicații elaborate despre aplicabilitatea blockchainului în tot felul de industrii, cum ar fi serviciile financiare, activitățile de caritate, reglementările financiare și împotriva falsificării.

Într-un interviu cu Jurnalul Poporului, Hu Danqing, specialist pe producția tehnologică la serviciul financiar de la Alibaba, a spus:

„Cele mai multe tipuri de blockchain se concentrează pe strângerea de fonduri și speculă în loc să rezolve cu adevărat probleme din lumea reală cu tehnologia blockchain.”

Hu a spus că autoritățile ar trebui să fie mai proactive în încurajarea eforturilor de a iniția un cadru legislativ care să ajute publicul să distingă inovația tehnologică de proiectele care caută să strângă bani.

Banca Americii a spus despre criptomonedă că prezintă „riscuri pentru afaceri”

Banca Americii a scris despre criptomonede că prezintă material de risc pentru afacerea sa, după cum arată un comunicat public.

Tehnologia ar putea să impiedice abilitatea băncii americane de a se supune reglementărilor împotriva spălării de bani, face competiție și forțează companiile să cheltuiască bani pentru a rămâne în trend cu tehnologia. Banca a scris despre toate aceste probleme într-un document anual depus la Comisia de Schimb și Securități.

Despre criptomononedă, banca scrie de trei ori în raportul anual, de fiecare dată la secțiunea „factori de risc”.

Prima referință este în discuția despre legile împotriva spălării de bani, despre cunoașterea clienților, sancțiuni și legi anticorupție.

„Tehnologiile emergente, cum ar fi criptomonedele, ar putea să ne limiteze capacitatea de a urmări mișcarea fondurilor” scrie raportul. „Abilitatea noastră de a ne supune acestor legi depinde de cum putem să îmbunătățim detecția și capacitățile de raportare și să reducem variațiile în procesul de control și de supraveghere.”

Și mai interesant, aceștia recunosc că monedele digitale reprezintă un risc competitiv pentru bancă.

Într-un pasaj despre noii competitori în industria serviciilor financiare, Banca Americii s-a arătat precaută în felul în care preferințele clienților i-ar putea să facă să folosească mai degrabă criptomonede, pentru care deocamdată banca nu oferă suport.

„Clienții ar putea să aleagă să facă afaceri cu alți participanți la piață care se implică în afaceri sau oferă produse în zone pe care le considerăm speculative sau riscante… Adopția în masă a noilor tehnologii, inclusiv serviciile de Internet, criptomonedele și sistemele de plată, ar putea să ceară să facem investiții substanțiale pentru a ne modifica sau adapta produsele existente și serviciile.”

Banca Americii este una dintre băncile americane care au interzis de curând cumpărarea criptomonedelor cu cardul de credit. Cu toate acestea, nu au restricționat cumpărarea cu cardurile de debit. Banca se află pe locul doi după mărime în SUA și are un număr mare de patente înregistrate pentru aplicații ale conceptelor de tehnologie blockchain.

Ubisoft studiază utilizarea tehnologiei blockchain

Producătorul francez de jocuri pe calculator Ubisoft explorează posibilele aplicații ale blockchainului în Laboratorul de Inovație Strategică, care studiază tehnologii emergente și utilizarea lor.

Lidwine Sauer, directorul de trenduri și analize, a spus într-un interviu cu IGN că cei de la Ubisoft sunt interesați în mood special de felul în care obiectele digitale din jocuri ar putea să fie transferate pe blockchain.

Tehnologia oferă ocazia să „avem în sfârșit obiecte de colecție reale care să nu poată să fie replicate de nimeni și care să fie în totalitate în posesia ta”, a spus aceasta.

În plus, blockchainul oferă și o mai bună protecție pentru proprietatea creativă.

„Grație blockchainului, acum avem echivalentul unui Picasso digital, cu avantajul că este mai greu să furi ceva de pe blockchain decât un tablou Picasso.”

Cei de la Ubisoft sunt interesați de conținuturile originale pe care le descarcă jucătorii (DLC-urile), distribuite decompanie și care includ de obicei add-on-uri, schimbări estetice, noi funcționalități de jocuri și secțiuni de povești.

Sauer a spus că cei de la laborator au și alte ambiții legate de aplicabilitatea blockchainului, în afară de aceste DLC-uri.

„Vrem să mergem mai departe de atât”, a spus ea. „Credem că sunt lucruri mai interesante de găsit pe blockchain și lucrăm să le găsim noi.”

Cei de la Ubisoft nu sunt primii dezvoltatori care caută să exploreze aplicabilitățile tehnologiei blockchain.

CryptoKitties, un joc în care utilizatorii pot să cumpere, să colecționeze și să pună la înmulțit pisici digitale unice se folosește de abilitatea blockchainului care facilitează conținutul digital unic.