Membrii G20 au emis o declarație comună în care îndeamnă țările membre să implementeze standardele FATF cu privire la criptomonede. Aceasta a fost publicată în urma unui Summit ce a avut loc în acest weeknd la Riyadh, capitala Arabiei Saudite.
„Solicităm țărilor să pună în aplicare standardele Financial Action Task Force (FATF) adoptate recent cu privire la activele virtuale și furnizorii asociați.”
Declarația se referă la un set de recomandări finalizate în vara anului 2019, care impun o serie de responsabilități așa numiților furnizorii de servicii de active virtuale (VASP).
Printre aceste recomandări se numără ”regula de călătorie”, care prevede ca exchange-urile și furnizorii de portofel să împărtășească informații despre utilizatori de fiecare dată când se transferă fonduri.
Această acțiune urmărește să prevină spălarea de bani și finanțarea terorismului efectuate în criptomonede. De asemenea, are rolul de a-i identifica pe cei care încearcă să evite măsurile de reglementare privind transferurile de criptomonede.
Grupul de țări ce formează G20 și-a asumat implementarea noilor reguli FATF în iulie 2019.
De atunci, mai multe țări au impus noi reglementări cu privire la piața cripto. De exemplu, Singapore și Coreea de Sud au adoptat o legislație VASP extinsă, bazată pe noul cadru legal anti-spălare de bani.
Transferurile de criptomonede in UE
Uniunea Europeană a adoptat de asemenea cea de-a cincea directivă anti-spălare de bani (AMLD5) anul acesta. AMLD5 impune exchange-urilor cripto să se înregistreze la autoritățile de reglementare locale și să respecte noile reguli ale FATF.
Regulile și recomandările FATF permit autorităților să facă interpretări în conformitate cu legislația locală. Deși nu sunt obligatorii, țările care nu adoptă recomandările FATF riscă să fie restricționate în ce privește comerțul mondial și investițiile.
În afară de reglementările cu privire la criptomonede, membrii G20 au reiterat necesitatea studiilor cu privire la monedele stabile. Publicată inițial în octombrie 2019, declarația cu privire la monedele stabile subliniază nevoia de a avea o soluție globală de transmitere a banilor.
Ce este o moneda stabila si cum functioneaza?
Comunicatul lansat după summit solicită autorităților să acorde asistență Comitetului pentru stabilitate financiară (FSB). FSB monitorizează cât de vulnerabil este sistemul financiar global, oferind totodată recomandări cu privire la reglementările globale ale criptomonedelor.