Monedele digitale nu prezintă riscuri prea mari când vine vorba de spălare de bani și finanțarea terorismului, spune un raport publicat luna trecută de guvernul britanic.
Într-o evaluare a riscului național, publicată pe 15 octombrie de către trezorăria HM, guvernul a spus că monedele digitale prezintă cel mai mic grad de risc în ceea ce privește vehiculele de spălare de bani, o listă care include banii gheață, băncile și serviciile de contabilitate.
”Riscurile de spălare de bani asociate cu moneda digitală sunt mici, deși dacă acestea ar fi mai răspândite în Marea Britanie, și riscurile ar putea să crească” spune raportul. Continuă prin a recunoaște că, în acest moment, instanțe de spălare de bani observate care impolică tehnologia sunt relativ puține, iar majoritatea utilizărilor infracționale au fost tranzacțiile pe piețele online ilicite.
Conform raportului ”Există un număr limitat de studii de caz din care se pot trage concluzi solide cum că moneda digitală este folosită pentru spălare de bani. Există anumite rețineri în jurul anonimității, plăților mai rapide și abilității de a oferi remitențe fără frontiere și facilitarea tranzacțiilor internaționale. Aceste probleme sunt similare cu problemele identificate cu multe alte instrumente financiare, cum ar fi banii gheață și banii electronici.”
Dovezile care într-adevăr există, conform raportului, se leagă de ocaziile în care autoritățile au raportat cazuri de spălare de bani observabile care au avut loc la nivelul schimburilor.
”Autoritățile au identificat, într-un număr limitat de cazuri, infractori care folosesc afaceri de servicii monetare mari francizate pentru a cumpăra bani digitali de la schimburi. Această metodă, după părerea agențiilor de poliție, a fost dezvoltată pentru a evita sectorul bancar de retail.”
Mai mult, par să existe indicii cum că moneda digitală este folosită de ”specialiști” în spălare de bani care lucrează în numele unor grupuri infracționale tradiționale.
Raportul sugerează de asemenea că nu exxistă dovezi concludente că teroriștii ar folosi moneda digitală pentru a muta bani și fonduri operaționale.
”Există prea puține dovezi care să indice faptul că moneda digitală a fost adoptată de infractori implicați în finanțarea terorismului, fie ca un mijloc prin care să strângă bani sau pentru a plăti infrastructura”
Sursa – CoinDesk