Cea mai izolată țară din lumea modernă, Korea de Nord, a introdus se pare studiul criptomonedelor la Universitatea din Pyongyang. Comunitatea internațională crede că această universitate de top din Korea de Nord ar fi creuzetul hackerilor din Korea de Nord.

Statul nord-korean a fost acuzat în mai multe rânduri că fură bitcoin și se crede că instituțiile guvernamentale minează bitcoini la ordinul „marelui lider”. Totuși, aceste cursuri de criptomonedă care au loc la Universitatea din Pyongyang sunt primele dovezi clare că Korea de Nord este interesată de criptomonede. Despre acest curs, directoarea de riscuri strategice de la CIA Priscilla Moriuchi a spus că nu este „un schimb academic binevoitor” și că este o opțiune evaluată cu atenție și administrată direct de regimul de la Pyongyang.

La începutul lunii, Federico Tenga, fondator al startupului Chainside a vizitate Pyongyangul pentru a învăța peste 40 de studenți de top despre bitcoin și despre tehnologia blockchian. Vizita a fost organizată după ce Tenga a contactat singura școală cu finanțări din străinătate din Korea de Nord, Universitatea de Știință și Tehnologie unde plănuia să țină un seminar în cadrul conferinței de economie și finanțe din campus. Conferința a fost însă contramandată după ce președintele Donaldd Trump a interzis cetățenilor americani să viziteze Korea de Nord. Așadar,  Tenga a fost invitat să țină un curs privat în afara evenimentului.

Universitatea din Pyongyang

Tenga a spus că Universitatea din Pyongyang este „altă planetă”

Tenga a petrecut o săptămână la Universitatea din Pyongyang, unde a ținut cinci cursuri de câte 90 de minute unui grup de studenți de 20-25 de ani. Tenga a ținut un seminar și pentru profesorii din cadrul universității.

Acesta a spus că cei mai mulți studenți vorbeau foarte bine engleza și știau cum arată lumea în afara granițelor. Aveau în mare cunoștințe despre bitcoin, dar datele fundamentale cum ar fi procedura de minare le lipseau cu desăvârșire. Tenga s-a întors din Korea de Nord sceptic că regimul se va descurca vreodată cu criptomonedele. Nu crede nici că Pyongyangul a minat criptomonede. „Am rulat un nod plin pe perioada cât am fost acolo, așa că poate oamenii care urmăresc Internetul în Korea de Nord cred că cineva mina acolo, dar nu făceam asta”, a spus Tenga.

„Universitatea a oferit acest curs și a adus un expert din străinătate să îi educe pe studenții nord-koreeni pentru că guvernul și liderii de la vârf au înțeles valoarea bitcoinului și a criptomonedelor ca generator de fonduri pentru regim.” A spus Priscilla Moriuchi.

Păreri împărțite despre implicarea Koreei de Nord pe piața cripto

Universitatea de Științe și Tehnologie nu a discutat despre cursul de criptomonedă cu presa vestică. Un purtător de cuvânt al universității a făcut însă declarații la știrile interne. „Învățăturile noastre vor să ajute Republica Democrată Koreană construind randamente care să permită dezvoltarea eficientă și să le aducă beneficii cetățenilor republicii. Suntem foarte conștienți de problemele sancțiunilor și de riscurile de delapidare și însușire pe nedrept a resurselor. Știm cum să rezolvăm aceste probleme și avem grijă să evităm orice zone sensibile sau nepermise.”

La începutul anului, firma de securitate cibernetică Fireeye a acuzat Korea de Nord că folosește atacuri de tip phishing și că împrăștie malware pentru a ataca schimburile de criptomonedă sud-koreene. Luke McNamara de la Fireeye a spus presei că sancțiunile economice sunt principalul motiv pentru care Korea de Nord caută să studieze criptomonedele, spunând că regimul „vede probabil monedele ca pe o soluție foarte ieftină să aducă bani în țară.”