La fârșitul lui septembrie, Wall Street Journal a publicat un articol în care susține că exchange-ul ShapeShift este responsabil pentru spălarea a 9 milioane de dolari proveniți din activități infracționale. Săptămâna aceasta, CEO-ul Shapeshift Erik Voorhees a combătut acuzațiile, susținând că autorii  nu înțeleg tehnologia blockchain și că articolul publicat este un atac la adresa companiei.

Articolul WSJ denumit ”Cum dispar banii murdari în gaura neagră a criptomonedelor” susține că diferiți infractori utilizează platformele exchange pentru spălarea de bani. Aparent, WSJ a creat mai multe programe care au urmărit tranzacțiile efectuate pe exchange-ul ShapeShift ce au avut drept scop spălarea de bani.

”Pentru a examina fenomentul de spălare de bani utilizând criptomonedele, Jurnalul a construit programe de calculator care au urmarit fondurile rezultate din mai mult de 2500 de fraudări de investiții, hack-uri, scheme de șantaj și alte activități criminale de acest tip presupuse crime, care au folosit Bitcoin și Ethereum. Prin analiza software-ului de baza ale acestor criptomonede au fost identificate peste 9 milioane de dolari spălate prin intermediul platformei Shapeshift pe o perioadă de doi ani”.

Investigația WSJ dă exemplul  concret de astfel de activități, precum situația Starscape Capital.

”O entitate on-line denumită Starscape Capital a colectat aproape 2,2 milioane de dolari de la investitorii cărora le-au fost promise profituri semnificative. Investitorii au plătit Starscape prin depunerea de Ethereum, într-un portofel anonim. Ulterior, site-ul Starscape a dispărut și investitorii au început să se plângă online despre banii lipsă.

Starscape a trimis milioane de dolari în Ethereum la două exchange-uri pe rute separate. Un flux de bani a mers într-un alt portofel anonim pe o platformă asiatică numit KuCoin. Alți 517.000 de dolari au fost transferați direct la ShapeShift, care l-au schimbat pentru Monero. La acel punct traseul banilor nu mai poate fi urmărit.

Monero poate fi tranzacționat pentru Bitcoin sau altă criptomonedă, fără nici o modalitate de a urmări tranzacția inițială. Fundatorii Starscape nu au fost identificați.”

a constatat investigația Jurnalului.

Într-o postare pe blog la exchange-ul Shapeshift

Voorhees a respins vehement acuzațiile WSJ. În opinia sa, concluziile trase de jurnaliști se datorează lipsei de înțelegere a autorilor cu privire la tranzacțiile de pe blockchain.

„… Analiza pe care am făcut-o până acum indică faptul că WSJ a făcut afirmații inexacte. De la publicarea articolului, WSJ nu a dorit sau nu poate trimite datele de tranzacție solicitate necesare pentru a face o analiză mai detaliată a afirmațiilor lor.”

a susținut Voorhees.

În ce privește declarațiile cu privire la cele 9 milioane de dolari spălate prin intermediul platformei, CEO-ul Shapeshift a susținut că:

„Afirmațiile articolului WSJ că ShapeShift este într-o oarecare măsură neglijentă sau complice în această chestiune de spălare a banilor este falsă și absurdă. Este de asemenea emblematică pentru o industrie media care se preocupă mai mult de senzaționalismul clickbait decât de îmbunătățirea stării financiare a omenirii „

a concluzionat el în postarea de pe blog.

Articolul WSJ menționează că autorii au pus la dispoziția companiei cripto o listă de adrese suspecte ce utilizau platforma în scopuri de spălare de bani. Veronica McGregor, reprezentantul legal al Shapeshift, a susținut că după analiza efectuată, adresele respective au fost suspendate și nu mai pot folosi platforma.

Este de menționat faptul că la începutul lunii septembrie, Shapeshift a introdus un sistem opțional de verificare a identității utilizatorilor (KYC). La momentul respectiv, Voorhees a avertizat că sistemul va deveni obligatoriu în viitorul apropiat.