Primul Minisitru al Bahamas a anunțat că Banca Centrală intenționează să deruleze un proiect pilot pentru a experimenta  monedele digitale centralizate (central bank digital currencies – CBCD).

Arhipelagul este format din peste 700 de insule de diferite dimensiuni, iar băncile comerciale au început să își reducă operațiunile, astfel încât o parte a populației nu are acces la serviciile financiare clasice. În contextul în care transportul este problematic și scump, monedele digitale pot reprezenta o soluție eficientă pentru populația din Bahamas și pentru mediul de afaceri.

”Digitalizarea serviciilor guvernamentale și financiare completează atât inițiativa noastră de a face afaceri cât și cadrul nostru digital din Bahamas”, a declarat Turnquest în cadrul conferinței ”The Bahamas Blockchain and Cryptocurrency Conference”.

Primul ministru a susținut de asemenea că își dorește ca Grand Bahama să devină un centru blockchain mondial: “Producerea unui serviciu de plată complet digital reprezintă calea de urmat pentru această eră a guvernării”.

Arhipelagul Bahamas, situat la est de Florida, în Oceanul Atlantic, utilizează două monede fiat. Dolarul Bahamian și USD sunt utilizate simultan, dar din moment ce dolarul Bahamian este fixat la valoarea USD la un raport de 1: 1, în realitate, Bahamas nu are propria monedă. Crearea unei monede digitale poate permite un dolar cu adevărat nativ care să reflecte economia locală: insulele generează un produs intern brut de 9 miliarde de dolari.

De asemenea, Turnquest consideră că monedele digitale sunt și o soluție la o altă problemă serioasă cu care se confruntă regiunea, corupția.

“Folosind tehnologia și punctele unice de contact, putem elimina o mulțime de elemente umane care facilitează corupția. Atunci când vorbim despre cererea de servicii guvernamentale, un portal unic pentru intrare și pentru prelucrarea datelor electronice, avem posibilitatea de a elimina factorul uman coruptibil”.

Scăderea volumului de tranzacții cu cash este un alt argument în favoarea utilizării criptomonedelor – foarte multe țări se confruntă cu acest fenomen și consideră că CBCD oferă avantaje majore.
Bahamas, de exemplu, colaborează cu specialiștii din cadrul Băncii Centrale din Canada, care au publicat anul trecut un document pe această temă. Analiza realizată de Walter Engert și Ben Fung s-a concentrat asupra impactului pe care o monedă digitală emisă de Bank of Canada l-ar avea asupra stabilității financiare, a sistemului bancar și a politicii monetare printre alte aspecte.

Alte țări care analizează oportunitatea de a introduce criptomonedele centralizate sunt Norvegia și Suedia, aceasta din urmă apreciind că în maxim 5 ani suedezii vor avea posibilitatea de a utiliza e-krona pentru efectuarea de plăți.