Raportul publicat de Deutsche Bank subliniază că, în următorii zece ani, criptomonedele ar putea înlocui numerarul. Conform analizei „Imagine 2030”, Deutsche Bank consideră că, în prezent, criptomonedele sunt „adăugări”, mai degrabă decât „înlocuitori” în lumea finanțelor. Odată ce reglementările din domeniu se clarifică, în următorul deceniu situația s-ar putea schimba.

„Dacă unul dintre GAFA – Google, Apple, Facebook și Amazon – sau omologii lor chinezi BATX – Baidu, Alibaba, Tencent și Xiaomi, de exemplu, sunt capabili să depășească obstacolele de reglementare … acest lucru ar extinde atractivitatea criptomonedelor, grăbindu-le adopția și dându-le potențialul de a înlocui banii în cele din urmă”

se menționează în raport.

Actualul sistem fiat arată „fragil”, în special din cauza „deceniilor de costuri scăzute ale forței de muncă” și inflației. În deceniul următor, lucrurile s-ar putea schimba și

„cererea de monede alternative, de la aur la criptomonede, ar putea înregistra o explozie”,

se arată în raport.

Beneficiile criptomonedelor sunt vizibile

Beneficiile criptomonedelor, cum ar fi securitatea, viteza, taxele minime de tranzacție, ușurința de stocare și „relevanța în era digitală” ar putea ajuta la adoptarea în masă în anii următori.

Un alt motiv pentru care criptomonedele ar putea deveni „numerarul secolului XXI” este confidențialitatea pe care o oferă.

„Aproape două treimi dintre consumatori preferă dematerializarea plăților în numerar și o treime sunt preocupați de anonimat. Acestea sunt cele două lucruri pe care criptomonedele le fac cel mai bine”,

a subliniat Jim Reid, șeful global al strategiei fundamentale de creditare și cercetare tematică la Deutsche Bank.

Pentru a îndeplini potențialul lor, criptomonedele trebuie să devină legale în ochii guvernelor și a autorităților de reglementare. Acest lucru ar duce la stabilitatea prețurilor, ar permite extinderea globală și ar putea crește interesul companiilor din industria de plăți.

Mulți analiști au prognozat dispariția banilor cash în anii următori. Deutsche Bank consideră că inclusiv cardurile din plastic ar putea să dispară, deoarece smartphone-urile și aplicațiile de plăți le face inutile.

Pe baza tendințelor actuale, raportul de cercetare al Deutsche Bank a mai spus că numărul de utilizatori de portofel blockchain va crește până la 200 de milioane până în 2030.

CryptoZZ