Pe data de 22 mai se aniversează cea de-a opta Bitcoin Pizza Day, considerată un eveniment care marchează un pas important în adopția criptomondelor ca metodă de plată.

În 22 mai 2010, programatorul și cripto-entuziastul Laszlo Hanyecz a plătit 10.000 bitcoin pentru două pizza lui Jeremy Sturdivant, devenind astfel primul care a utilizat criptomoneda într-o tranzacție. Astăzi, cele două pizza ar costa aproximativ 80 milioane de dolari.

Într-un interviu din 2013 pentru New York Times,  Hanyecz a declarat:

”Nu era ca și când Bitcoin ar fi avut vreo valoare atunci, astfel încât ideea de a-i schimba pe pizza era interesantă. Nimeni nu știa că Bitcoin va ajunge la nivelul actual.”

Mai târziu,  Hanyecz a realizat și prima tranzacție din rețeaua Lightning cu o achiziție similară, deși de data aceasta a plătit doar 0.00649 BTC (aproximativ $53).

Doritorii au avut posibilitatea de a comanda pizza cu plata în Bitcoin la restaurantele care acceptă această metodă de plată sau puteți achiziționa un card cadou de la Gyft sau eGifter (care acceptă plata în Bitcoin).

Compania de brokeraj cripto eToro a trimis o ”Bitcoin Pizza” la sediul publicației financiare Business Insider UK, iar producătorul de portfele hardware Ledger a lansat o ediție specială ”pizza day” a Nano S wallet cu capacitate limitată de 1337 unități.

Pentru cei care vor să facă cumpărături folosind Bitcoin, CoinMap centralizează site-urile și firmele care acceptă plata în criptomonede.