Finalul de an aduce in prim plan un gest de suprematie din partea YouTube si Google. Continutul video a creatorilor crypto a fost sters dintr-o “eroare” si portofelul Ethereum MetaMask a fost suspendat din Google Play Store.

Pe data de 23 Decembrie, YouTube a sters continutul despre criptomonede postate de utilizatori. Au fost afectate, in mare parte, canalele cu vechime dar si cele noi infiintate. Gigantul a spus ca este vorba de o eroare motivand:

„Cu volumul masiv de videoclipuri de pe site-ul nostru, uneori luam decizii greșite. Când ne este atrasa atenția că un videoclip a fost eliminat greșit, acționăm rapid pentru a-l republica. De asemenea, oferim utilizatorilor posibilitatea de a face apel la eliminări și vom revizui conținutul ”.

Pe 26 Decembrie, echipa MetaMask anunta ca, popularul portofel Ethereum a fost suspendat din Google Play Store pe motiv ca ” expune utilizatorii la produse si servicii financiare inselatoare si daunatoare”.

Cenzura continutului crypto

Nu este pentru prima data cand gigantii sunt ostili cu ecosistemul crypto. In 2018, atat Google cat si Facebook au interzis reclamele cu si despre criptomonede. Ulterior interzicerea a fost anulata de lansarea proiectului Libra.

Tot in aceeasi perioada, motorul de cautare Bing de la Microsoft si Twitter au decis sa urmeze exemplul fratilor mai mari.

Nu avem nevoie de ei!

Asa arata centralizarea. Intr-o buna zi munca de o viata in care se depune efort, timp si resurse poate fi aruncata la gunoi pe un motiv nefondat.

Avem Brave, un motor de cautare descentralizat construit pe platforma Chromium, o altelnativa pentru Google Chrome, care a prins la public tocmai din motivele enumerate mai sus. D.Tube, un YouTube descentralizat care castiga teren si in care comunitatea voteaza cenzura continutului crypto.

Aceste evenimente nu arata altceva decat maturizarea ecosistemului. Nu au fost primele si categoric nu vor fi ultimele. Ne asteapta un 2020 prin de evenimente si este foarte important sa fim deschisi la invatare. Tehnologia creste intr-un ritm alrmant si este esential sa tinem pasul cu ea.

CryptoZZ