Fostul CEO exchange-ului Mt. Gox, Mark Karpeles, este pasibil de o pedeapsă de 10 ani de închisoare, ca urmare a acuzațiilor de deturnare de fonduri.

Procurorii japonezi au solicitat această pedeapsă au declarat în fața Tribunalului Districtului Tokyo despre Karpeles:

“…a deturnat fonduri ce trebuiau utilizate ca investiții într-o afacere de dezvoltare software și le-a folosit în interes personal. El a jucat un rol important în distrugerea totală a încrederii utilizatorilor Bitcoin”, raportează Japonia Times.

Potrivit acuzațiilor, Karpeles a deturnat un total de 3 milioane USD din banii clienților depozitați pe platforma Mt. Gox. Aceste fonduri au fost transferate în propriile conturi în perioada septembrie-decembrie 2013.

Ulterior, Karpeles este acuzat că a manipulat date privind sistemul de tranzacționare al companiei sale pentru a elimina respectivele sume.

Fostul CEO Mt. Gox a pledat nevinovat la prima audiere a procesului său din iulie 2017 și își susține în continuare nevinovăția.

Anterior, el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în Franța în 2010 și a fost arestat din nou în Japonia în august 2015. De la eliberarea sa în iulie 2016, Karpeles este obligat să rămână în Japonia pentru a participa la procesul în care este implicat.

Cu toate acestea, din aprilie 2018, Mark Karpeles figurează ca director de tehnologie în cadrul companiei London Trust Media. Aceasta este o companie din Denver care se mândrește cu cea mai mare rețea privată de VPN plătite și investește în proiecte de criptografie.

London Trust Media a fost unul dintre finanțatorii inițiali ai proiectului de dezvoltare a criptomonedei private Zcash. De asemenea, a susținut și Purse, un startup care permite oamenilor să facă cumpărături pe Amazon cu Bitcoin.

Recuperarea fondurilor din Mt. Gox, în desfășurare

Lansat în iulie 2010, Mt. Gox a ajuns în 2014 să gestioneze peste 70% dintre tranzacțiile cu Bitcoin la nivel mondial. În februarie 2014, Mt. Gox a anunțat că aproximativ 850 000 de Bitcoin ce aparțineau clienților și companiei au fost pierduti și probabil furati. La momentul respectiv, acestia valorau mai mult de 450 milioane de dolari. Câteva săptămâni mai târziu, aproximativ 200.000 Bitcoin au fost găsiti și a fost inițiat un proces complicat de returnare a fondurilor investitorilor. În prezent, aceste fonduri se află sub control judiciar japonez.

Procesul pentru înregistrarea cererilor a început în iunie 2018, iar

“termenul limită prevăzut pentru mandatarul de reabilitare de a prezenta o declarație de aprobare sau de respingere a instanței este 24 ianuarie 2019. Cu toate acestea, nu garantăm că această dată va fi respectată”.

În perioada 31 ianuarie – 7 februarie 2019 se presupune că instanța va examina cererile de revendicare. Următoarea întâlnire a creditorilor Mt. Gox este stabilită pentru 20 martie 2019. Comunitatea speculează că plățile ar putea avea loc în vara anului 2019.