Săptămâna trecută, două comisii ale Congresului american au organizat audieri pe tema criptomonedelor. La acestea au participat reprezentanți ai industriei financiare, pieței de criptomonede și ai autorităților de reglementare financiare.

Audierea organizată de Comisia de Servicii Financiare s-a remarcat prin negativitatea la adresa monedelor digitale. Directorul Băncii Federal Reserve, Jeremore Powell, a afirmat că sunt ”periculoase pentru investitori”. Iar Alex Pollock, profestor în cadrul R Street Institute, a declarat că

”a avea o criptomonedă digitală centralizată gestionată de Banca Centrală este una dintre cele mai proaste idei financiare din ultima perioadă”.

Congresmanul Brad Sherman, cunoscut pentru poziția sa negativă la adresa monedelor digitale, a sugerat

”impunerea interdicției pentru cetățenii americani de a cumpăra sau mina criptomonede”.

Pe de altă parte, audierea organizată de Comisia pentru Agricultură a Congresului american  a abordat subiecte legate de dificultățile reglementării. Totodată au fost discutate și problemele cu care se confruntă piața cripto din SUA.

La această audiere au participat avocați specializați pe proprietate digitală, contracte electronice și comunități virtuale. Acestia sunt: Amber Baldet, fost director al departamentului Blockchain de la JPMorgan Chase și actual CEO al Clovyr, Scott Kupor managerul fondului de investiții Andreessen Horowitz. Au fost prezenti și doi reprezentanți ai Commodity Futures Trading Commission (CFTC), responsabilă pentru promovarea inovațiilor FinTech.

Principalele aspecte de interes discutate au fost statutul criptomonedelor, utilitatea tehnologiei blockchain, inclusiv ușurința de urmărire a tranzacțiilor înregistrate. Au fost dezbătute și opțiuni de reglementare care să nu împiedice evoluția domeniului.

În cadrul discuțiilor referitoare la statutul criptomonedelor – ”securities” sau ”commodities”, participanții au susținut că în cadrul ICO-ului, tokenurile intra sub autoritatea SEC. Asta deoarece reprezintă securities/titluri de valoare, iar după lansarea efectivă a proiectului, acestea devenind commodities/mărfuri intră sub supravegherea CFTC.

Alte dezbateri ale comisiilor Congresului american

În ce privește blockchain, martorii au subliniat utilitatea acestuia în diverse domenii. Amintim aici sectoarele de strategii corporatiste, plăți internaționale și transferuri de bani rapide, digitalizarea securities, tranzacții securizate și transparente.

S-a discutat inclusiv avantajul că blockchain-ul permite urmărirea tranzacțiilor, facilitând identificarea activităților ilegale. A fost exemplificat scandalul recent cu privire la implicarea rusească în alegerile americane.

De asemenea, faptul că majoritatea tranzacțiilor cu criptomonede au loc prin intermediul platformlor de tip exchange, care aplică legislația AML/KYC, reprezintă o protecție suplimentară împotriva utilizării acestora în activități ilegale.

Concluziile referitoare la reglementarea domeniului s-au încadrat în ideea că nu este necesară restricționarea semnificativă a domeniului, deoarece are potențialul de a aduce numeroase avantaje industriilor în ansamblu.

Amber Baldet a recomandat urmarea modelelor legislative implementate de țări precum Malta și Elveția, care au găsit soluții de protejare a investitorilor în timp ce stimulează dezvoltarea inovației.